2012-06-26

Björns hembrygder: Cream Ale

Den andra av två hembrygder som jag fått av Björn (den första var en bra Witbier (länk)) är Cream Ale på 6,2 % och har nummer 4.

Cream Ale. Hm. Ovanlig stil, den finns inte i SHBFs Typdefar. Jag kan bara se att jag recenserat en enda, Nørrebro Globe Ale. Den verkar rätt ovänlig även i hemlandet USA.

Men jag läser på och det är en stil som ska vara alens motsvarighet till amerikansk light lager. Råfrukt får förekomma, den kan vara jäst med blandjäst och ha en lagerlik kolsyra. Humlen ska hålla sig i bakgrunden och bör fokusera mer på arom än beska.

Lätt pys när flaskan öppnas. Någon millimeter skum i flaskan. Vätskan är guldfärgad (10 EBC) och aningen oklar, men det kan lika gärna vara köldgrumling som jäst/proteinfällning. Det två fingrar höga skummet är kritvitt, kompakt och rätt så långlivat. Inga skumrester på glaset. Det finns en hel del jäst kvar på  flaskans botten.

Doften påminner om en modern lager: Blommig humle, kex och kakor, en noterbar beska och lite mjölkiga-gräddiga toner. Röda och svarta vingummin. Mjuk och fin, men jag anar lite sött jästiga toner i bakgrunden.

Smaken är, som sig bör, väldigt mjuk, krämig och putsad – det finns inga vassa hörn här inte. Den är rätt så söt, men utan att bli stickig eller konstgjord. Lätt kropp. Anonyma fruktiga toner i bakgrunden. Eftersmaken har antydningar till alkohol, gräddiga toner, någon ton av fin smörkola, och en mycket lätt beska. Stundtals finns en lite jordig-metallisk-sävig ton som inte riktigt funkar, men jag måste anstränga mig för att hitta den. Spår av kokt kött och salmiak i slutet.

Lätt behaglig kolsyra. Få men stora bubblor. Mjuk vätska.

Väldigt lättdrucken och lätt att ta till sig, och en mild stil som det är svårt att dölja felsmaker i. Om Björn får bort de där kvardröjande lite jäst-artade tonerna kan det här bli hur bra som helst.

Lite om ölet: OG: 1.055. FG: 1.010. BU: Moderat. Pilsnermalt med små mängder bayermalt och wienermalt. Humle: Northen Brewer 60 min, Saaz 20 och 5 min. Jäst WLP080 Cream Ale. Jäst i 20 dagar vid 20 ℃, lagrad i en månad i jordkällare. Tappad 2012-05-10.

Björn påpekar att den är ojämnt kolsyrad (ingen pimning har gjorts), men jag verkar ha fått en av de bättre flaskorna,. Han förklarar också att det finns något slags svåridentifierbar bismak. Jag håller med, men den kommer och går hela tiden. Jag hade kunnat misstänka något med torrhumling, men den här har ju inte torrhumlats. Kanske kan jag tycka att det låter lite vanskligt att jäsa så länge vid så hög temperatur, men nu har vi redan passerat min kompetensnivå.

Jag skulle inte ha några större problem att betala för den här på krogen. 

Betyg: 3,48.

4 kommentarer:

 1. Vilka höga betyg!

  Ölet bryggdes till en 60års-fest för att passa öldrickare som kanske är lite mer vana vid lager där man kanske inte kan ta ut svängarna så mycket och blev väldigt uppskattat - i de fallen kolsyrningen blivit som det skulle. Ett och annat flasksprut förekom dock!

  Jästen tycker jag är intressant - jag bryggde en ytterligare öl på jästkakan med ett rejält OG - den hamnade på knappa 9.5 procent och döljer alkoholsmaken förvånansvärt bra.

  Bismaken då. Jag noterar att jag får samma smak i min nybryggda pilsner. (Som absolut aldrig var i något av de högre intervallen vid jäsningen) Kan det vara malten måntro?

  Fö befinner jag mig fn i USA och borde ju ha en chans att få smaka en cream ale innan jag rör mig hemåt igen.

  SvaraRadera
 2. Låter som att du Björn är en naturbegåvning, det finns inte möjligen någon blogg där man kan läsa om dina alster?

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Ja, det är ju onekligen roligt att få så goda omdömen - Min ”ölblogg” består av en solkig och fullklottrad anteckningsbok i A5. Även om man tydligen graderar mig med 3+ i vissa sammanhang så anser jag egentligen ICKE att jag är god nog att skryta med mina brygder ännu…

  Dock angående bismaken som nämns ovan så lyckades jag till slut få en chans att dricka en lokal cream ale i USA och smaken fanns faktiskt också där. Dock måste jag säga att det exemplaret som jag provade var mycket ale:igare än min - och jag hade nog uppfattat typen som att den skulle vara väldigt diskret. Om det nu spelar någon roll?

  SvaraRadera