2012-06-12

Spendrups/Brutal Brewing Sir Taste-A-Lot

Idag blir det ett folköl från Spendrups' underetikett Brutal Brewing. Lat som jag är klipper jag bara in deras informationsblad här:

= = =

Brutal Brewing Sir Taste-a-Lot 3,5

Färg: Harmoniskt gyllengul.

Doft: En frisk humleblommig doft med tydliga inslag av grapefrukt, citrus och melon.

Smak: Humlearomatisk med en väl balanserad maltighet och med en lätt markerad beska. Humlearomen kommer från den amerikanska aromhumlen Amarillo och den tyska humlen Perle, vilket ger en aromatisk fruktighet med inslag av melon.

Malt: Pilsner-, Münchener- och ljus karamellmalt.

Humle: Magnum, Perle och Amarillo.

Bryggning
Mäskning sker under 2 timmar med infusionsförfarande. Sammanlagt ges humlen i tre olika givor till brygden varav två i brygghuset.

Jäsning och lagring
BB Sir Taste-a-Lot är en underjäst ljus lager. Huvudjäsning sker i 7 dagar vid 13° C. Därefter sker mognaden i lagertank under 3 veckor vid - 1° C. BB Sir Taste-a-Lot är torrhumlad i jästanken, vilket betyder att en tredje och sista humlegiva görs efter 7 dagars primär jäsning. Därav frigörs en stor mängd eteriska oljor från humlen som bidrar till den aromatiska doften.

Riktvärden
Stamvörtstyrka P°: 9,5
Alkohol vol %: 3,5
Restsockerhalt vikt %: 3,0
Färg EBC: 14
Humlebeska EBU: 24

Bryggmästare: Richard Bengtsson
Inspiratör: Sir Taste-a-Lot

Bryggmästarens tankar:
Ambitionen har varit att brygga ett öl med något lägre alkoholhalt som smakar gott och mycket. Den tydliga humleblommigheten, en balanserad maltkropp och lätt markerad beska gör att ölet blir smakrikt och härligt.

= = =

När jag häller upp denna öl i mott Samuel Adams Boston Lager-glas får jag se en ljust guldaktig klar vätska (6 EBC) och ett varmvitt kompakt tre fingrar högt skum som varar oväntat länge och gre riktigt snygga skumrester på glaset.

Doften domineras av amerikansk citrus-humle och en viss beska. Lite blommor och en mild sötma. Den påminner lite om en mild APA.

Smaken startar ganska så beskt med lite metalliska bismaker och en lätt syrlighet. Jodå, det finns humletoner även här: Citrus-toner av lime, pomerans och grapefrukt. Men kroppen är lätt och ger inte balans nog åt humlen, så det hela blir svajigt och obalanserat. Det finns en lätt och ren sötma i botten. Eftersmaken är citrusig utan någon större beska. Det finns dock en lätt kemisk rengöringsmedelston. Inte stark, men den finns där liksom lite aprikoser. Avslutningen är citrushumlig med en lätt beska.

Kolsyran är medel till stark, de många bubblorna är medelstora och friska. Vätskan är något lätt.

En oväntat humlig folköl från Spendrups, vilket överraskade positivt. Tyvärr finns det inte nog med botten i ölen för att det ska bli riktigt bra. Och så var det det där med bismakerna…

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt för 500 ml. Bäst före: 06 AUG. 12.

10 kommentarer:

 1. Jag gillade den jättemycket(för att vara en folkis) Köper din beskrivning och avsaknaden av kropp, men är övertygad om att detta är en öl jag kommer köpa igen när jag vill ha något mindre starkt.

  En fråga till dig Bark; Bästa öl under 3,5%? topp3/5?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bäst: Fuller's Chiswick Bitter.

   Sedan blir jag mer osäker på ordningen. Krusovice Cerne är också en favorit, liksom Slottkällan Vit 3,5. Fast jag vet inte om någon av dem tillverkas längre. Brakspear Bitter är också god.

   Radera
  2. Thrashy Blonde och Dugges Brandmästare Andréns Törstsläckare t ex.

   Radera
 2. Vit 3,5 köpte jag i en matbutik i Uppsala så sent som härom veckan. Så jag vågar påstå att den fortfarande tillverkas.

  SvaraRadera
 3. India Folk Pale Ale från Trainstation Brewery. Finns bara i Stockholm och Uppsala. Grymt öl och mil bättre än ovan recenserade öl även om jag även brukar köpa det ibland då det är väldigt lätt att få tag på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står en sådan flaska och väntar i skafferiet!

   Radera
  2. Ska bli kul att se vad du säger om den!

   Apropå Slottskällans så släppte de nyligen en 3,5-version av den moderna lagern "Nordic". Fylld med amerikansk humle och godare än Taste-A-Lot enligt min mening. Originalet ligger på 4,5%, och jag tycker inte att folkölet är så mycket sämre. Rekommenderas.

   Tycker överlag att Slottskällans är riktigt duktiga på folköl, ytterst få 3,5-or därifrån har gjort mig besviken. Det kan ha att göra med att de enligt uppgift inte arbetar med High Gravity Brewing/att spä ut starköl för att få fram folköl, utan de brygger til rätt alkoholhalt direkt.

   Radera
 4. Jag har aldrig hittat nån folköl som inte bara är törstsläckare och måltidsdryck utan också njutbar för sin egen skull. I Sir Taste-A-Lot har jag till slut hittat denna öl. Bra med storbryggerier som inte bara vill vinstmaximera med utslätade produkter som alla andra också har utan även vågar experimentera!

  SvaraRadera
 5. För att vara folköl bryggd i Sverige är den helt okej tycker
  jag. Vacker skumkrona och som sägs här ovan lämnar ölen fina skumrester på glasets insida.

  Annars står Urquell och även Starobrno i en klass för sig när det gäller 3,5%-iga maltdrycker som kan inhandlas i vår dagligvaruhandel.

  Vill du/ni uppleva Amarillohumlens karaktär fullt ut rekommenderar jag er varmt att prova Oppigårds Amarillo.

  En fröjd för humlekänsliga näsor och gommar.

  SvaraRadera
 6. Den här ölen är jag glad att jag hittat i min närbutik, mycket god !

  SvaraRadera