2012-06-06

Är jag snål?

Usch! Tvi! Bah!
Det är ingen större hemlighet att jag av olika skäl dragit ner ordentligt på öldrickandet sista halvåret eller så.

Men när jag idag tittar tillbaka på de recensioner jag trots allt skrivit så blir jag ändå förvånad över betygen: Det känns som om de genomgående är lägre än tidigare:

Senast jag gav en öl 4 (”Good”) eller högre i betyg var i slutet av april (Skebo Quasqale). Och innan dess får man gå tillbaka till början av mars (St Georgenbräu Keller Bier). Innan dess? Början av februari (Hopworks Survival 7 Grain Stout).

Jag orkar inte göra någon större statistisk analys (som skulle kunna falsifiera min magkänsla). Men det känns som om jag blivit tjurigare, hittat fler fel och gnällt mer under den här tiden. Har min idealbild av en bra öl blivit så idealisk att ingen verklig öl kan nå upp till den?

Har ni läsare haft samma intryck?

12 kommentarer:

 1. tycker tvärtom det är bra att du håller igen med höga betyg. risken är ju att det blir som i skivrecensionsbranschen, där betyget 4 och 5 delas ut till höger och vänster, och betyget 3, som ju betyder att alstret ifråga är bra, mer ses som nåt slags halvdant betyg, och 4 som godkänt. en trea - det är väl en bra/god öl? en fyra en mkt god, och en femma en ypperligt/exceptionellt god. man bör stävja betygsinflationen.

  SvaraRadera
 2. tja, 2 är ok, 3 bra, 4 suveränt, 5 makalöst bra. så att komma högt upp så skall det vara riktigt bra grejer, jag ser hellre att man håller igen med betyg och delar ut guldmedaljerna när det verkligen förtjänas. kort och gott, kör på.

  SvaraRadera
 3. Samma med filmer, nästan allt får 4...

  SvaraRadera
 4. Det vigtigste er at være ærlig. Men vi render vel alle ind i stimer af dårlige øl ind imellem - fat mod, hold fast, så skal de nok blive gode igen.

  Højt skum.

  Kaj

  SvaraRadera
 5. Du dricker för mycket av dålig öl. Skippa alla dessa öl som du på förhand vet inte kommer falla dig i smaken. Du har ju druckit så mycket nu att du kan ringa in vad du gillar. Sedan kan du naturligtvis gör vissa enstaka avsteg på sådant som av någon anledning intresserar dig ändå. Inte värt att förstöra kroppen av stora volymer av öl som får betyg 2,5 och neråt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag dricker allt mindre öl i mängd, exempelvis doppelbocken häromkvällen drack jag knappt hälften av. Och det är länge sedan jag handlade något från vinkällarsortimentet.

   Å andra sidan vill jag gärna fortsätta ha något slags "koll" på den (framför allt) svenska ölscenen - jag vill se de långa utvecklingslinjerna, se hur de nya klarar sig och de gamla utvecklar sig. Inte bara småbryggerierna utan även de stora.

   Och då får man väl inse att det blir ett och annat bottennapp.

   Radera
 6. Har iofs inte koll på din betygstatistik, du kanske inte ligger så lågt med många öl. Men men...det var en tanke bara.

  SvaraRadera
 7. Det handlar väl inte om att bara söka så bra öl som möjligt? Man dricker ju det man dricker. Däremot kan jag personligen tycka att man blir lite trång då man oftast dricker bättre öl

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...än norm och går efter system likt ratebeer och där kommer man ju aldrig upp i toppar eller ner i dalar om man säger så. Jag försöker personligen vara mer positiv samt negativ när jag skriver, det blir liksom lite vattnigt annars.

   Radera
 8. Jag kanske ska förtydliga i att jag försöker följa det gamla Beer Advocate-systemet med betyg (fritt ur huvudet):

  1. Avoid!
  2. Not impressed
  3. Average
  4. Good
  5. World Class

  Vilket ledde till lite problem i början där jag med min svenska bakgrund tyckte att 3 var "good" och att en "medelmåttig" öl skulle ha kanske 2,5. Men nu har BA tagit bort det här betygssystemet.

  SvaraRadera
 9. Själv så har jag mer eller mindre slutat köpa öl som jag misstänker att jag inte kommer att gilla utan köper öl/byter till mig öl som har bra betyg på ett flertal ölnördssajter som t ex ratebeer och beeradvocate. Dessutom har jag drackit ner på öldrickandet generellt och dricker hellre sälllan men då enbart _riktigt_ bra öl...gärna i sällskap med likasinnade. Vill jag ha en öl till vardags blir det oftast någon lyxigare folköl typ Train Station - The Hoppy One eller dyl. "Livet är för kort för att dricka dåligt öl".

  SvaraRadera
 10. Bra att du skriver ut hur du ser på siffrorna, då blir de lättare att relatera till. Jag kör själv efter något i den här stilen:
  1: Usel
  2: Godkänd
  3: Bra
  4: Mycket bra
  5: Oförbätterlig, bäst i världen etc. (har aldrig satt en 5:a)

  Jag tycker för övrigt inte att du är för hård eller snål i betygsättningen.

  SvaraRadera