2012-06-24

Omnipollo Mazarin

Hemlighetsmakeriet började redan för ett knappt år sedan. Henok Fentie hade från ingenstans dykt upp och med sitt fantombryggeri Omnipollo och sin knastertorra belgisk-amerikanska hybrid Leon slagit i alla fall mig med häpnad.

Han förklarade under SB&WF att han höll på med ett nytt projekt, en ny öl. Mer än så gick inte att få ur honom.

Det visade sig i mars 2012 att det var två parallella projekt: Dels den ljusmörka IPA-duon Russian Roulette, dels en amerikansk pale ale som hade drickbarhet som högsta prioritet. Den senare, den kryptiskt namngivna Mazarin är det som ska bli kvällens öl.

Jag tror att ursprungsplanen var att det skulle bli en AIPA, men en svagare alkoholhalt passade bättre så det blev en amerikansk pale ale på 5,6 % humlad med Columbus, Amarillo, Chinook, Citra och Simcoe. 48 IBU. Ingen bittergiva gavs under bryggningen hos De Proef. 

Precis som tidigare är det Karl Grandin som stått för utformning av den (också kryptiska) etiketten och det ruskigt snygga underlägget.

Jag drack den här under mitt besök i Uppsala för några veckor sedan. Då var det fint försommarväder, och jag uppskattade denna törstsläckare från fat mycket. Få se hur den är på flaska:

Färgen är ljus bärnsten med dragningar åt rött (20 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är kompakt. Det håller sig kvar länge och lämnar en del rester på glaset. Det finns jästfällning i flaskan.

Doften är torrt fruktig och mycket humlig med en mild besk ton. Grapefruktskal, kiwifrukt, gröna bananer och grädd-godis. En lätt ren sötma och lite citron-kola. Den är mycket frisk.

Smaken är först enbart besk, men det försvinner iväg fort och lämnar rum åt gröna frukter och bär. Citrusfrukter, citrusskal, citrusjuice. Lite lätt söta och aningen rostade malttoner. Lätt till medel kropp. Det finns mjukt beska toner i eftersmaken liksom toner av lemonad och (torr) apelsinjuice. Avslutningen är behaglig, mogen och balanserad med citrus och en aning alkohol.

Kolsyran är stark, nästan som läsk. Bubblorna är många, medelstora och kortlivade. Vätskan torr och medelmjuk.

Den mest lättdruckna öl jag provat på många år. Ruskigt god.

Betyg: 4,55. Tillgänglighet/pris: Varuprov (finns lådvis att beställa hos Systembolaget, 37,90 för 330 ml). Bäst före: 05/04/14.

Underlägget.

4 kommentarer:

 1. Och nästa projekt från Omnipollo är tydligen en IIPA. Spännande!

  /Robert

  SvaraRadera
 2. Är det inte så att Leon är Henoks son och Mazarin är Karls son?

  SvaraRadera
 3. Var i Uppsala hittade du den?

  SvaraRadera