2012-06-11

Slottskällan Zeven

Jag tror det var Närke-HåGe som myntade uttrycket "knäppöl” för bryggeriets experimentbrygder. Här har vi det andra av Slottskällans öl i den klassen, något de väl kan kosta på sig nu när det åter går lite bättre för bryggeriet.

Zeven är en öl som jag tror är den första representanten för sin stil: Svart saison. Namnet är alkoholhalten 7 % på flamländska.

Precis som utlovades när bryggeriet anställde den belgiskättade bryggaren Maarten kommer det nu belgiskinspirerade öl från Uppsala. Kul!

Ölen ger ifrån sig ett lätt fräsande ljud när jag häller upp den. Vätskan är klar, färgen är mörkt mörkt brun nästan svart (80 EBC). Det fingertjocka skummet är beige och luftigt. Det finns en del jäst på flaskans botten.

Doften är fenolisk och humlig. Belgisk jäst, porter-lika rostade toner. Vetebröd. Karamelliserat socker. Tvål och lite citrusbeska. Dofterna är lite ruffa med lite alkohol.

Jästtoner, typiskt belgiska finns i smaken liksom såväl torkade som färska exotiska frukter. Lite syrliga vetetoner. Rostad, närmast bränd malt. Beskan är medium, stundtals stark samtidigt som de humliga smakerna håller sig i bakgrunden. Aningar av vax och Fox Citronkola. Lätt till medel kropp. Eftersmaken erbjuder mer av de hårt rostade smakerna (utan någon kärvhet) som påminner om grillat kött. Det finns också en grönsakston; färsk gurka, gröna tomater och kanske rentav lite chili. Avslutningen är jästig med en fin beska.

Kolsyran är mycket kraftig, de stora bubblorna trots det ganska mjuka. Vätskan är medelmjuk.

En mycket intressant nytolkning av saison-stilen där rostade toner och amerikansk humle adderats. Jag saknar kanske lite av den där råa mjöl-smaken som finns i många av de ljusa belgarna.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet/pris: Varuprov (finns som lokal vara 24:70 för 330 ml). Bäst före: 130117 (batch Zv1201).

6 kommentarer:

 1. Jag vet ju att du provar öl utgående från stildefinitionerna. Hur gör du med en öl som den här, där det inte finns någon stil att utgå från?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker fundera och läsa på hur bryggaren tänkt. Och så utgå från det, i det här fallet en saison med mörk malt. Och så ännu mer lita på de egna sinnena.

   Radera
 2. Hallå där Herr Bark,

  Nu kommer ratebeeradminnerven i mig och bjuder på länkbevis om mörkare saison existerande redan förra året. Hur mörk den egentligen är lägger jag mig inte i, dock. :)

  http://www.ratebeer.com/beer/widmer-brothers-w12-dark-saison/162295/

  Mvh,

  Danko

  SvaraRadera
 3. Hur många gånger får det vara gjort innan man konstaterar att en ny stil, i behov av stildefinition, har uppstått?

  SvaraRadera
 4. Tycker den smakar stekt inlagd strömming. På ett bra sätt.

  SvaraRadera