2012-06-05

Karmeliten Kloster Doppelbock

Igår blev det ingen recension, kvällen tillbringades i stället med att fotografera de flaskor jag köpt på Systembolaget tidigare under dagen (och på andra håll senaste tiden). Sedan var det en del pyssel med det där, och när jag väl fått iväg filerna till Valv, iGlaset och Beer Advocate så var det plötsligt sovdags.

Men nu så. Det blir en doppelbock, den traditionellt näst starkaste medlemmen i den tyska lagerfamiljen (eisbock är starkare). Karmeliten Kloster Doppelbock är namnet, Karmeliten Braureri Karl Storm bryggeriet och alkoholhalten 8 %.

Färgen är djupt brun med an aning rött, vätskan klar. Det fingertjocka smutsvita skummet sjunker rätt kvickt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är söt och maltig med massor av karamell. Aningar av russin och ekfat. Torkade frukter och lite alkohol. Ingen märkbar humle eller beska. Den är väldigt maltig, nästan tung. Tyvärr störs intrycket av lite fuktiga källartoner och gummidoft.

Smaken är lättare än vad doften antyder. Karamelliserat socker och malt dominerar som sig bör, men det finns också en märkbar om än mild gräsig beska som ger balans. Fruktgodis, knäck (men inte smörkola) och aningar av apelsin och aprikos. Avslutningen är oväntat torr med smak av alkohol, något rostad malt och torkad frukt.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna många och mjuka. Vätskan är lätt för att vara en öl av den här styrkan och typen, men det funkar i alla fall rätt bra.

En rätt okej öl… Inte den mest komplexa doppelbock jag druckit, den siktar mer in sig på renhet än djup. Hade jag bedömt den efter typdefen hade det inte gått lika bra: Den är på tok för humlad, och den där konstiga aningen av källare och gummi hjälper inte heller.

Betyg: 3,28. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment våren 2012. Pris: 22:50 för 500 ml. Bäst före: 12.03.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar