2012-06-20

Spendrups/Brutal Brewing Beervana Summer Edition

Okej. Jag är lite småtrött i kväll, utan direkt anledning. så jag tänkte ta en öl som jag inte skulle behöva fundera och detaljanalysera så mycket.

Vilken tur att det stor en burk Beervana Summer Edition i kylen. Detta är en senaste ölen från Spendrups' underetikett Brutal Brewing, det är en amerikansk ljus lager på 4,5 % bryggd på pilsner- och münchenermalt. Humle: Magnum, Cascade och australiensisk Galaxy.

Färgen är ljust guld (7 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt, det sjunker långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är fullproppad med den nya världens humle: Grapefrukt, citron, apelsinskal. Aningar av honungs-essens, tallbarr och en aning pappersmassa.

Smaken är först bara besk, men så kommer det krispiga toner av grapefrukt-juice, pomerans och granskog. Den är rätt så torr. Lite maltiga toner dyker upp med en aning av pappersmassa som jag känner igen från andra Spendrups-öl. Den är dock betydligt lättare än hos deras andra öl, och jag måste anstränga mig för att känna den. Skulle jag ens märka den i en blindtest? Kanske inte. Nå, eftersmaken är aningen enahanda med humlig gran-beska och en långsamt växande mjuk sötma. Avslutningen har lite honung.

Kolsyran är kraftig, som den ska i en lager. De små bubblorna små och friska. Vätskan är lätt och något torr.

Innan jag öppnade burken tyckte mina fördomar ”Jaja, den här blir väl blaskig och tråkigt försiktig som de brukar vara” men de kom på skam. Det är klart att det inte är någon dubbelbock maltmässigt, det är trots allt en sommarlager på 4,5 % med ett lågt pris.

Och som en sådan är den en mycket positiv överraskning. Faktum är att jag faktiskt blev sugen på en till när den här var urdrucken.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment sommaren 2012. Pris: 9:90 för 330 ml (+ 1:00 pant). Bäst före: 01. MAJ. 13.

6 kommentarer:

 1. Håller med om att den var en positiv överraskning, priset och burkens utseende går inte heller av för hackor. Jag ser till att kombinera ett sexpack med fyra punk ipa på burk i min kylväska!

  SvaraRadera
 2. Denna ölen har jag nog undermedvetet avskrivit på grund av fördomar, men får nog omvärdera det. En tia kan det ju vara värt att chansa på.

  SvaraRadera
 3. Klart bättre än förväntat.... Den kommer lätt vara sommarens "Picnic öl", dvs när man inte vill släpa på flaskor och bara vill ha något läskande i solen.

  SvaraRadera
 4. I totally agree Magnus! One of the pillars of my beer world - that BB only makes washy lager - has been shattered. The sky will fall down on my head next.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. The saying that you never are better then your last game applies the other way around aswell. If you are performing better you shouldn´t be judged on past failures ;)

   Radera
 5. Håller med föregående skrivare. Denna öl blev det ett antal av i sommar. BB har inte direkt levererat tidigare, varför jag inledningsvis var lite skeptisk när svågern tipsade om denna, men det blev en av sommarens favoriter. Bra jobbat av BB!

  SvaraRadera