2012-06-19

St Austell Proper Job

Proper Job är en engelsk IPA på 5,5 % från engelska St Austell.

Jag minns inte exakt var och när jag drack den första gången, men jag tror att det kan ha varit under någon av mina resor i UK för drygt 10 år sedan. Och gillade den mycket.

Sedan, januari 2010, hittade jag den hos Charlie's Bar i Köpenhamn på cask. Drack och recenserade (länk) där den fick en gillande 4.

Hm, varför var vi inte hos Charlie's vid senaste besöket? Ja ja…

Nå, i Köpenhamn finns butiken Fish & Beer, där jag hittade denna IPA på flaska. Jag köpte en flaska som nu ska granskas.

Färgen är  ljust guld, närmast pilsnerfärgad (7 EBC). Vätskan är klar. Det störa gräddiga skummet är kompakt och varmvitt. Det sjunker långsamt och lämnar massor av skumrester på glaset. Det finns lite jästfällning på flaskans botten.

Den rätt kraftiga doften är besk, humlig och fruktig (kiwi, pomerans, aprikos, citron, gröna bananer). Maltiga toner av karamell, sött matbröd och rostade nötter skapar balans. Aningar av öljäst och deg i bakgrunden. Anar jag mint någonstans?

Den mjuka medelbekroppade smaken är tydligt humlad, men utan den grönhet och strävhet som många skandinaviska IPA-öl har. Söta frukter som mogna röda äpplen och plommon, aningar av mint och franskbröd. Beskan är mjuk och elegant. Eftersmaken är söt och maltig med ännu mer frukt och en ton av smörkola. Avslutningen är aningen grönt humlig med en beska som räcker länge.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna medelmjuka. Vätskan är mycket mjuk och len, nästan lite kladdig.

En ytterst maltig IPA som fokuserar mer på aromhumle än rå beska. Ruskigt lättdrucken. Mmm.

Jo, jag vet. Den är bryggd med Maris Otter och humlad med Williamette, Chinook och Cascade. Men jag tycker att den är helt i engelsk stil i alla fall. 

Betyg: 4,13. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: Okänt. Bäst före: 20 DEC 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar