2012-06-17

Allt Om Öl Festivalen 2012 - eftersnack


För några timmar sedan kom jag hem efter årets Allt Om Öl Festivalen i Eskilstuna. Och jag skulle ljuga om jag beskrev mitt tillstånd som piggt just nu.

Men festivalen var trevlig, precis som i premiären förra året.

Jag var på plats någon minut innan det officiella öppnandet vid femtiden i fredags. Gick runt. Hälsade på utställarna. Provade lite öl. Njöt av det fina vädret på detta utomhusarrangemang.

Janko pratar ölhistoria.
Kvällens höjdpunkt blev som väntat Jankos ölprovning ”Klassiska ölstilar” som började med feodalsamhällets långsamma upplösande i England under senmedeltid. Och så fortsatte den faktaspäckade föreläsningen för att avslutas någonstans kring det tidiga 1990-talet och frågan om vem som bryggde den första DIPAn. Oerhört intressant och lärorikt!

Tja, sedan blev det väl mer ölprover, bloggare och normalt folk kom fram och pratade öl. Sedan var det dags för ”Öllandskamp” där 3 svenska öl ställdes parvis mot 3 engelska öl. En lite konstig provning som slutade 3-3.

Sedan: Mat. Jag tittade lite på fotbollsvisningen, men det arrangemanget verkade inte helt genomtänkt så jag gick hem vid tiotiden.

På natten hade Eskilstunas raggare fullt jobb med att försöka hålla oss vakna, precis som förra året.


Lördag morgon. Vaknade segt och sent. Tittade ut från hotellet. Det ösregnade. Verkligen. Det vräkte ner. Så jag och frugan tog en tur till det ganska sömniga Tuna Park-köpcentret för att fördriva lite tid.

Festivalen hade öppnat redan 12, men med tanke på regnet (och att jag skulle hålla föredrag) väntade jag till efter tre innan jag tog med till området. Då var det nästan uppehåll, och trots sommarsandaler kom jag fram torrfotad. Skönt.

Från Linköping hade det kommit en busslast mer eller mindre bekanta ansikten som jag satt och pratade med.

Fint väder.
Jag var inte bara där för att hålla en provning, utan ingick också i juryn för årets festivalöl. Det hela gick ut på att fem ölbloggare (Jag, Darren från BeerSweden, festivalgeneral Pelle från Allt Om Öl, Johan från Portersteken och Fredrik från Ölhunden) under festivalen skulle dela ut 10 guldstjärnor var. De 10 som fått flest stjärnor gick sedan till final där de blindprovades.
Jessica visar.
Innan min provning så passade jag på att lyssna på Jessica Heidrichs provning med St Eriks-öl. Spännande och intressant, som alltid. Även om jag inte håller med om allt gällade alla öl.

Dock drog hon över tiden så det blev stressigt att köra igång min, Men när jag väl kom igång gick det utan större incidenter, ”Moderna Ölstilar” var en naturlig fortsättning på Jankos provning. Trist att det bara var jag som var med på båda, lite av poängen missades då.

Brekeriet var på plats.
Nå. Aningen stressat delade jag ut fler stjärnor. När tiden runnit ut insåg flera av oss att vi gett ut klistermärken till öl som det bara fanns en enda fläska av, eller öl som tagit slut innan finalprovningen.

Finalprovningen hade färre jurymedlemmar än förra året, och kanske var vi lite mer rutinerade än förra året för jag upplevde att det gick fortare och enklare än då. Våra papper samlades och summerades.

Efter det var det lite lugn och paus. Jag drack ytterligare lite öl och lyssnade på den utmärkte DJen som inte bara spelade oväntad musik utan också fyllde på med eget trumpetspel.


Kring 22:30 var det dags för prisutdelning. Besökarnas pris gick med en rösts marginal till Sigtuna Tripel Hop Weizen. Juryns pris gick till en gammal öl: Carlsberg Carnegie Porter årgång 2002.

Det kanske inte var den öl som fått högst betyg av någon av jurymedlemmarna, men den var jämnast däruppe.

Dåligt kort på glada Carlsberg Sigtuna-prismottagare.
Som sagt, det är en trevlig mindre festival, det är det. Men jag tyckte det var oroväckande lite besökare under båda dagarna, och likaledes under provningarna. De provningar som gick bäst var Lilla Ölskolan som ingick i biljetten, och provningen ”Ost och öl” med över 20 deltagare.

Jag återkommer med lite noteringar om de öl jag provade under festivalen.

10 kommentarer:

 1. Hahaha... vad recenceras? Ölen, festivalen, vädret, innevånarna, besökarna, eller självgodheten?

  SvaraRadera
 2. Trevligt reportage som vanligt. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 3. En ganska trevlig festival men med en festivalgeneral som har näsan lite för högt upp i vädret. Reportaget var dock föredömligt, som vanligt!

  SvaraRadera
 4. @ anonym nr 3. Att festivalgeneralen skulle ha näsan högt upp i vädret håller jag inte med om....Kan du kanske misstagit att han verkade lite stressad/oroad för självgodhet?

  SvaraRadera
 5. PS. Sista bilden är väl ändå Sigtuna grabbarna och inte Carlsberg ;)

  SvaraRadera
 6. Nästa år ska jag fasen försöka titta förbi. Hade annat inbokat iår och då vädret var tämligen uselt så ångrade jag inte mitt beslut heller :)

  SvaraRadera
 7. Apropå Ölhunden... hur kommer det sig att han inte finns med i din ölbloggslista?

  SvaraRadera
 8. Trevlig läsning, som vanligt!
  Tack för dina insatser på eventen Bark.
  Ja, tydligen var det oroande lite människor oavsett aktivitet, i hela Eskilstuna. Vet inte om de satt hemma och deppade efter fredagens förlust mot England.

  SvaraRadera