2012-06-29

Boddingtons Pub Ale

Dags igen för en uppdatering av en gammal recension: Boddingtons Pub Ale, en engelsk pale ale bryggd av AB-Inbev i England. 4,7 % är alkoholhalten och den är bryggd på kornmakt, vetemalt, maltossirap, humle och hmleextrakt.

Jag drack en och annan nitro-burk av den här för sådär 10-15 år sedan. I januari 2004 recenserade jag den här förra gången, då gav jag den 3,8 och tyckte att den var lättdrucken utan att göra något större väsen av sig (jag hade vid den här tiden drabbats av betygsinflation beroende på att jag missuppfattat skalorna).

Ölen är köpt av frugan och egentligen tänkt att dricka på bussen till Finlandsfärjan. Men jag insåg att det inte var någon bra idé att öppna en rumstempererad nitroburk inne i en buss. Så det får bli kvällens recension.

Pyyys säger det om kvävepatronen när jag öppnar burken. Ölen hälls upp skummande längs glasets kant, som det står i instruktionen. Det lugnar ner sig och till slut har jag ett glas med en aningen brun bärnstensfärgad klar vätska som avslutas med ett varmvitt vispgräddsliknande skum, ungefär fingerhögt. Det blir en del skumrester på glaset allt eftersom.

 Den milda doften är något söt med en instängd sötma. Lätta beska toner med en del metall. Aningar av kex.

Smaken är lättare än vad jag minns, det finns en snabbt passerande maltsötma. Lättrostade karamelltoner, lite mineraler och blöt kartong. Lätt beska med en ytterst svag blommig ton. Medel till lätt kropp. Eftersmaken har växande toner av pappersmassa och blöt kartong. Lite anonym beska. Avslutningen innehåller mer papper och en mycket lätt men obehaglig ton av smörsyra.

Kolsyran är mycket lätt, bubblorna knappt märkbara. Vätskan är något mjuk.

För lätt, närmast vattnig med lite bismaker. Njaaa…

Betyg: 2,35. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 19:30 för 500 ml. Bäst före: MAR13.

7 kommentarer:

  1. Man skulle kunna se denna öl, och den vandring som den gjort nedåt i betygsskalan, som en illustration av hur den svenska ölvärlden har utvecklats på femton år. För inte så länge sedan var det här ungefär så spännande öl man kunde komma över med rimlig arbetsinsats. Idag är det en småsunkig budgetale. Vi kan vara lyckliga, för vi lever just nu i svensk ölkulturs guldålder.

    SvaraRadera
  2. Klart att kolsyran är lätt då det är en kvävepatron. Kväve är en gas och koldioxid är en annan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast kvävepatronen är till för att få ett snyggt skum och mjuk munkänsla. Kolsyran är likadan som i annan öl.

      Radera
  3. Har arbetat på Irland med att tillsätta kväve i öl. Kväve är en mycket mer lättflyktig gas än koldioxid och måste därför tillsättas under mycket högt tryck. Cirka 25-30 bar, så särskild utrustning behövs vid tillsättande av kväve. Kväve kan också användas för att ta bort CO2 från överkarboniserad öl, så därför kan man inte tillsätta CO2 och kväve i samma öl. Fat drivs med blandgas, med huvuddelen kväve i sig.

    I början på 70-talet kom patentet hur man tillsätter kväve i öl, med följande effekt vid upphällning. Så jag tvivlar på att det är mycket kolsyra kvar i kvävetillsatt öl.

    Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet Göteborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, då har jag lärt mig något nytt igen.

      Radera
  4. En av dom bästa som jag saknar på bolaget.
    Tyvärr kanske ersatt av diverse lokala källarbryggder som inte borde ha buteljerats.
    Blir så besviken då jag ser de lokala bryggderna som kvoterats in.

    SvaraRadera