2012-06-02

En sån där sak som jag plötsligt kan fundera lite på

Senare klädsel. Foto: Magnus Skoglöf. Från Systembolaget.
Som jag kanske berättat gjorde jag ett kortare inhopp som semestervikarie på Systembolaget sommaren 2002. Det gick väl sådär. sådär sett i efterhand. Jag var nog rätt bra på att ställa ut flaskor och ge kunder råd, men kassa-arbetet var inte någon större succé.

I vilket fall. I arbetet ingick arbetskläder. Om jag minns rätt såhär 10 år senare så fick jag ut
 • 2 skjortor, kort ärm
 • 2 skjortor, lång ärm
 • Kort förkläde
 • 2 par byxor
 • Slips (säkerhetsmodell)
 • Slipsklämma
 • Livrem
Det fanns fler plagg att få som pullover och tröja, men det tror jag var för de som jobbade på vintern. Fanns det också en fleecejacka för de som jobbade med inlastningen?

Nå, skjortorna var i en beige-grön nyans och byxorna brun-gröna. Det är utan tvekan de kläder med bäst passform, kvalitet och funktionalitet jag någonsin haft på mig.

När jag slutade så fick jag lämna tillbaka kläderna. Det som var oanvänt gick åter till något förråd, slipsen och livremmen ansågs ”personliga” och de fick jag behålla (livremmen är fortfarande i nyskick efter 10 års hårt användande).

Slipsen. Fläckarna härrör från en incident med en låda Dubonnet.

Men de plagg jag burit och tvättat lades i en speciell påse. Butikschefen förklarade att de inte ville att kläderna skulle komma ut utanför butiken, så de skänkte dem till något slags katastrofbistånd.

Jag kom att fundera på det där sista när jag häromdagen såg att personalen på den lokala ICA Maxi-butiken bytt från de signalröda skjortor de haft sedan neolitikum till kläder i beige färgskala…

Det skulle vara väldigt spännande att se ett katastrof- eller flyktingläger någonstans där folk går runt som Systembolagssäljare. Jag ler lite när jag tänker på det.

Ja, det var hela min poäng. Tack för intresset.

Eller, förresten: Systembolagets butikspersonal kommer att byta sina nuvarande klädsel till något  ”sommelierliknande” i en framtid.  

4 kommentarer:

 1. Haha, bäst inlägg.. jag garvade, så det var värt det!

  Jag har jobbat på Systembolaget också, och kläderna man väljer till butikspersonalen är en hel vetenskap som det läggs mycket pengar på - men det är ju inte helt oviktigt vad man har på sig iofs.

  SvaraRadera
 2. Tror inte jag nånsin har besökt ett Bolag där flaskorna stått så perfekt uppradade som de gör på bilden.

  SvaraRadera
 3. Pilsnerrogge. Då har du aldrig varit på bolaget precis vid öppning en fredag t.ex. :)
  Av naturliga skäl står inte flaskorna sådär 17.30.
  Det där är en fullt normal syn, iaf där jag jobbar. ;)

  SvaraRadera
 4. Exakt samma tanke har slagit mig, fast i mitt fall med kläder från Konsum där jag jobbade en gång i tiden!

  SvaraRadera