2012-06-18

Åsundens Asundi Ljus

Åsundens Bryggeri. En sån där berättelse man som ölentusiast så gärna vill tycka om: Grabben i Ulricehamn som får en maltextraktsats av sina kompisar i fördelsedagspresent, och bara ett år senare får in sina första öl bryggda i det livsmedelsgodkända hemmet till Systembolaget. 

Men så drack jag den första ölen därifrån, Asundi, på SMÖF. Och möttes av en vansinnigt infekterad och obehaglig sörja.

Dock slås jag inte ner då lätt, så när jag såg att Asundi Ljus, en ljus amerikansk lager på 4,8 % fanns att beställa på Systembolaget så slog jag till.

I kväll sorterade jag mina flaskor och hittade den här, och jag tyckte att den var en lämplig öl för en måndagskväll.

Jag hör ett piggt pysande när jag öppnar flaskan, den klara mörkt bärnstensfärgade(!) vätskan hälls upp i glaset. Ett mycket kortlivat varmvitt skum försvinner helt med ett fräsande ljud. Det finns jästfällning i flaskan.  

Doften är något besk med lite maltsötma och aningar av högre alkoholer och rengöringsmedel. Karamellmalt och en aning av vått läder.

Smaken är aningen sur med fruktiga toner av svarta vinbär, amerikansk humle, nypon och torra hallon. Den korta eftersmaken är sur-söt och aningen unken med röda bär och lite parfym i slutet.

Kolsyran är mycket kraftig (som Club Soda), de medelstora bubblorna vassa. Vätskan är rätt lätt.

Ja, den här flaskan håller nog på att bli sur och infekterad. Fast jag tror faktiskt att det varit en ganska bra och intressant öl från början. Nu är den det inte.

Betyg: 1,83. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment (e-beställbart i hela landet). Pris: 26:90 för 500 ml. Bäst före: 2012-07-10.

9 kommentarer:

 1. I sådana här lägen undrar jag hur SBs kvalitetskontroll fungerar... Synd att ölet var dåligt, men lite skam över SB som inte riktigt säkrar det hela bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är rätt säker på att Systembolaget inte kvalitetskontrollerar beställningssortimentet.

   Radera
 2. Just nu ångrar jag att jag hällde ut och inte reklamerade. Nå, gjort är gjort.

  SvaraRadera
 3. Öppnade en denna, samt en Börje och den andra Asundi. Infektion på alla tre men Börje kan nog ha varit bland det mest infekterade jag någonsin druckit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt
   Den Börje som jag drack i Maj var väldigt bra /Lill-Einar

   Radera
 4. Väldigt tråkigt då sånt här potential att dra ner förtroendet för all microbryggd öl och hembryggd öl i synnerhet.

  Sen förstår jag inte vad problemet är med upprepade infektioner. Det är väl en självklarhet att tillsätta tillräckligt med jäst för att jäsningen ska vara igång efter ett par timmar? Att dessutom ha rutiner och rätt medel för rengöring och desinficering är väl också självklart?

  SvaraRadera
 5. Sven-David Svensson20 juni 2012 kl. 21:19

  Nyligen så gick jag en hembryggarkurs i SHBF:s regi. Där påpekades gång på gång hur noga det är med hygienen. Speciellt efter vörtkoketoch när ölet skall sättas på jäsning. Dessutom är det väldigt noga med hygienen när ölet skall tappas på flaska.Flaskorna skall vara väldiskade samt sterilicerade i ugnen (150 grader i drygt en timme)

  SvaraRadera
 6. Jag har köpt båda Asundi samt Börjes BW via beställningssortimentet, och som ni är inne på var de inte bra. Ett av Asundi-ölen (minns inte vilket) var okej. Inte top of the line, men drickbart. Det andra Asundi-ölet och framförallt Börjes BW var direkt dåligt. Börjes vaskades efter en mun. Har jag förstått det rätt har bryggaren inte varit verksam i mer än något år, och saknar tidigare erfarenhet av ölbryggning. Kanske skulle han ha satsat några år på hembryggning innan lansering i BS?

  SvaraRadera
 7. Såg precis reportaget om detta bryggeri på nyheterna... Inte så konstigt att det inte smakade bra när man ser hur det såg ut inne på bryggeriet... Usch!

  http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/m%C3%B6gel-och-smuts-stoppar-%C3%B6lbryggeriet-2520096

  SvaraRadera