2012-06-09

Lördag


Det blev inte någon recension i kväll.

I stället blev det lite ost till slökollandet på fotbollen.

Camenbert och Vacherol.

Så vad skulle man dricka till? Jag funderade och glodde i skafferiet.

Oud Beersel Oude Geuze Vieille från 2008? Eller North Coast Old Stock Ale från 2008?

Två helt olika öl.

Det fick bli den senare.

Jag recenserade den här färsk av årgång 2006 i slutet av 2006, gav den 4,35 i betyg och tyckte att den var snygg i stort.

Nu är den märkbart lagrad/oxiderad. Söta russin och lite mörk rom i doften. Smaken är kraftig med en hel del alkohol. Russin och madeira, men inte så söt. Rätt tunn kropp, vilket förvånar. Eftersmaken har en smygande beska och smak av rom-godis.

Elegant och tuff på samma gång.

Fast passade den till osten? Det blev ingen perfekt kombination, ölet är helt enkelt för kraftigt för de rätt milda ostarna.

Men jag överlever.

2 kommentarer:

 1. Vacherol är gjort med pastöriserad mjölk vilket nästan alltid ger mild smak. Camembert, den riktiga, är gjort med opastöriserad mjölk och bruka lukta och smaka mycket. Sen desto närmare bäst förre datum desto mer smak.
  Jag vet inte hur "mogna" dina ostar var och inte heller vilken typ av camembert du hade. Sen har jag inte druckit den öl du hade... Men jag brukar alltid äta camembert nära bäst förre datum med en rumstempererad Chimay blå.
  En sak till, som du kanske redan vet, är att osten ska tas hur kylskåpet minst en timme innan servering.
  /Etienne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen. Jag tror Camenbert-osten var ompackad av Falbyggdens och inte speciellt mogen. Men ibland får man ta vad som finns hemma. Dessutom undviker jag att nörda ner mig för mycket i fler områden än jag redan har.

   Radera