2012-06-10

Baltica #6 Porter

I kväll blev det den första ölen från Köpenhamnsbesöket.

Man kan väl inte påstå att jag likt många andra som var på Copenhagen Beer Celebreation hamstrade rara öl; allt som allt köpte jag 5 flaskor åt mig själv (och 2 åt kattvakten), samtliga hos den trevliga butiken Fish & Beer i Amager (Ölfrämjare har 10 % rabatt).

En av ölen var en som jag varit på jakt efter länge: Baltica #6 Porter, en baltisk porter på 7 % från St Petersburg-bryggeriet Baltica Breweries.

För något år sedan fick jag för mig att jag skulle försöka få tag på 6 av de 10 högst rankade ölen i (nu nedlagda) tidningen Beers of the World tävling World Beer Awads anno 2009. De skulle utgöra en provning på De Klomp den sommaren.

Det blev en del jobb. Vissa öl fanns redan i kylen. Andra var helt omöjliga att få tag i. Den här portern till exempel. Jag försökte att få bryggeriets ägare Carlsberg att importera en låda, men det verkade helt enkelt inte gå att genomföra: Baltica är tydligen inget för Sverige.

Om man ska gå efter texten på den här flaskan är den gjord för den tyska marknaden.

När jag öppnar flaskan möts jag av ett friskt fräs. Vätskan är helt svart (100 EBC), vätskan är klar. Det höga skummet är varmt brunt och kompakt. Det sjunker sakta ner utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften har toner av mörk choklad, fikon, ren alkohol, rostad malt (inga brända toner) och en ren beska. Den är mjuk och något torr.

Smaken är något söt med diskreta toner av torkad frukt, fikon och russin utan att kännas speciellt oxiderad. Det finns snabbt övergående salta aningar som skapar ett fint djup. Malten känns både rostad och lite bränd. Lätt är också den rena beskan, inga direkta humlesmaker. Medelstor kropp. Alkoholen växer långsamt i eftersmaken där det också finns en mjuk russin-sötma.

Kolsyran är mild till medel, de små bubblorna mjuka. Vätskan är medeltorr.

En trevlig baltisk porter: Inte tung med fokus på malten. Jag noterar att den här fått en del rätt låga betyg på Beer Advocate, många verkar komma från amerikanare som förväntat sig en tjockflytande malttung brygd av amerikanskt snitt och blivit besvikna.

Betyg: 4,3. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: Okänt (Fish & Beer har bara priset på hyllan och ger inget detaljerat kvitto) för 500 ml. Bäst före: 01.08.12 (bryggd 1 år innan dess).

4 kommentarer:

 1. Det räcker att vara öl-intresserad svensk för att få rabatt på "fisk"-butiken.

  Med tanke på din inköpslista hade det inte varit bättre att åkt ner någon annan helg till Kph när det varit lite lugnare. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vilken annan helg som hlest när CBC arrangerats. :>

   Radera
 2. Jo, vilken annan helg som hlest när CBC arrangerats. :>

  +1

  Bo

  SvaraRadera
 3. Av och till kan man hitta Baltika 6 på Alko i Finland. Ja om man nu råkar ha vägarna förbi. Jag gillar också ölet, ingen tung pjäs men behaglig att dricka.

  SvaraRadera