2012-06-21

Greene King IPA Export

IPA Export är en engelsk IPA bryggd av Greene King på 5 %.

Det får bli kvällens recension.

För frimärkssamlarna kan nämnas att den också finns i en exportversion på 6 % (i Systembolagets beställningssortiment) samt en på 3,6 % som serveras på cask, keg och flaska i England. Den senare har jag druckit där och tyckte att den var ungefär så spännande som en engelsk folköls-IPA kan tänkas vara.

Färgen är bärnsten-brun (25 EBC), vätskan klar. Det stora skummet är ljusbrunt och luftigt, det sjunker undan och lämnar en del rester på glaset.

Doften är något instängd med toner av pappersmassa och blöt kartong. Söt melass och en kemisk/metallisk beska. Lite kakor och kex.

Smaken har en flyktig ren beska i början. Söta kak-liknande karamellmalt. Lite torkade frukter (speciellt aprikos) och gröna bär. Aningar av melass och billig kola. Låg till medium kropp. Eftersmaken har lite bismaker av gröna bananer och andra omogna frukter, smörkola och en närmast sträv beska. Avslutningen får mig osökt att tänka på kaffe smaksatt med gräddkola (populärt för 10 år sedan ungefär).

Kolsyran är något starkare än medel, de medelstora bubblorna något vassa. Vätskan är lätt och aningen torr.

Det här är ingen vidare öl, än mindre IPA. Jag har förstått att Greene King har lite dåligt rykte i hemlandet, och jag anar varför när jag dricker den här. Fast jag vet samtidigt att de har öl som är bättre än den här.

Betyg: 2,3. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment (sedan april 2012). Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: FEB2013.

3 kommentarer:

  1. Får en att undra hur den lyckades kvala in i fasta sortimentet. Om ryktet är dåligt i hemlandet och detta är resultatet, kunde inte "slotten" på bolaget få gå till npgot vettigare?

    SvaraRadera
  2. Upptäckte denna öl för en tid sedan. Tycker den är alldeles utmärkt. Och då den är "lättdrucken", är den en av få ale som går att drick lite större kvantiteter av. Om man nu känner för det...

    SvaraRadera
  3. Smakar inte IPA, vilket jag tycker är bra (jag har svårt för den "blommigheten" i smaken). Smaken är mer som vanlig hyfsat god öl tycker jag, men med lite mer karaktär. /Mats

    SvaraRadera