2012-06-14

Åbro Bryggmästarens Påsköl

Det finns en sak som jag verkligen inte eftersträvar i mitt bloggande: Förutsägbarhet.

Så idag blir det en av den nya påsköl som kom i våras!

Bryggmästarens Påsköl från Åbro har till namnet funnits tidigare, men då var det en mörk lager på 5 % som jag recenserade sommaren 2006, och gav 3,83 i betyg (länk).

Årets variant är en wienerlager/bayersk som ligger på 5,7 %. Den bär bryggmästaren Lennarth Anemyrs signatur, vilket ger mig en chans att länka till en kortfilm om honom: Länk.

Färgen är brun med en aning rött (50 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljust brunt. Det sjunker långsamt och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är rostad med en hel del julnötter. Lite beska, smör och en välbekant grönsakig-syrlig ton. Men den håller sig lugnare än i bryggeriets andra öl.

Smaken är mjuk med en trevlig blommig humlebeska. Den gräddiga sötman är nötig och rätt så rostad. Lena och rena smaker. Eftersmaken har lite mjöliga/brödiga toner, aningar av röda bär och lite hasselnötter. Avslutningen lägger till lite kokta grönsaker.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är lena mot tungan. Vätskan är något torr.

En av de bättre Åbro-öl jag druckit, faktiskt. Jag är positivt överraskad.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid påsken 2012 (lagerstatus). Pris: 14:00 för 500 ml. Bäst före: 01MAR2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar