2012-06-08

Zeunerts Höga Kusten

När jag recenserade Zeunerts Höga Kusten från Kopparbergs Bryggeri förra gången – i maj 2004 – var det här en Altbier (som kommit in i sortimentet i januari 1998). Den bryggdes i öppna jäskar och lagrades i minst 8 veckor på kyltank. Då av jag den 3,2 i betyg och tyckte att den mer påminde om en vanlig lager med lite rostade toner (som en dansk Classic) än de Düsseldorfska originalen.

Nu är det ett slags Black & Tan, en blandning av en ale och en ljus lager. Jag vet inte exakt när denna förändring skedde, eller varför. Alkoholhalten är 5,3 %.

Varför köper jag den nu igen? Tja, det var väl mest placeringen hos Systembolaget: ”Övrig öl”. Jag drog mig till minnes mina många besök i skivaffärer på 80- och 90-talen. De intressantaste skivorna fanns ofta under rubriken ”Övrigt”. Det är väl ingen slump att jag numera dras till bloggar där esoterica, library music och mashups delas ut.

Ölen i fråga är guldfärgad (7 EBC) och vätskan klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och avslutas med en ojämn topp. Det sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är maltig med lite medelsöt karamellton. Aningar av aprikoser och en något kemisk beska. Det finns en fenolisk ton av gammaldags tvål i bakgrunden.

Den tudelade smaken av ren lager och fruktig ale är rätt tydlig i början. Det finns en hel del maltiga toner, men den blir inte alltför söt. Lite kemisk beska, aningar av röda bär och hö. Eftersmaken är rätt mild, kort och mestadels söt, jag noterar också en viss metallisk beska.

Kolsyran är kraftig på ett lager-vis, små bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Inte så pjåkig, inga större fel här. Men den är å andra sidan inte speciellt intressant, smakerna är ganska endimensionella.

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment modul T3 T2. Pris: 15:00 för 500 ml. Bäst före: 101112.

Bonus: Gamla desigen!

4 kommentarer:

 1. Den ligger i T2! Mycket viktigt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte enligt listan jag fick i vintras. Men jag litar på dig.

   Radera
 2. Jag jobbar i en T2:a och den ingår i vårt sortiment. (ej lokalt val). :)
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 3. Det stämmer.. Kom till T2 i April...

  SvaraRadera