2012-06-19

Kvalitet i beställningssortimentet - Systembolagets syn

Labbet?
Igår drack jag Åsundens Asundi Ljus (länk), och var inte riktigt nöjd. Jag fick en kommentar från ”Chrisitan” som undrade över Systembolagets kvalitetskontroll, och jag svarade att jag inte trodde att de gjorde någon sådan i beställningssortimentet.

Jag fick nyss ett förtydligande svar från Dan Ihrelius, ölinköpare på Systembolaget:
Som du själv mycket riktigt kommenterade, så kvalitetssäkrar Systembolaget inte artiklar i Beställningssortimentet i form av sensoriska provningar. Leverantören listar själv de artiklar de vill få in i det sortimentet. De är alltså inte inköpta i egentlig mening, utan görs beställningsbara efter leverantörens önskemål.

Däremot genomgår alla Beställningssortimentsartiklar som står på hylla i butik (Lokalt Producerat och/eller Lokalt Efterfrågat) en laboratorieanalys för att säkerställa bland annat alkoholhalt. Artiklarna genomgår också en märkningskontroll som säkerställer att etiketterna uppfyller de krav som ställs från EU, Livsmedelsverket, Konsumentverket och Alkohollagen.

En defekt vara kan förstås reklameras i butik, oavsett om det ingår i Ordinarie Sortiment eller Beställningssortimentet.

2 kommentarer:

 1. Jag har, tyvärr, fått lov att testa reklamationsmöjligheten på beställda "lokala och småskaliga produkter", två gånger dessutom. Ena gången en IPA som passerat bäst före vilket jag inte upptäckte förrän jag kommit hem och andra gången en ohyggligt infekterad öl som stod och skummade i vasken i en halvtimme.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson20 juni 2012 kl. 21:06

  Jag har också varit ute för samma sak.Köpte fyra öl från Stockeboda Gårdsbryggeri Samtliga öl var infekterade och odrickbara. Jag ringde bryggeriet och påtalade de sura ölen.
  Enligt bryggeriet så uppstår problemet när de tappas hos Tomelillabryggarn som inte sköter sin tappanläggning. De har lovat att gottgöra mig.
  Jag har beställ öl från Helsingborgs Bryggeri (Summer Ale)
  Höga Höjders Ängöl från Ängö Kvartersbryggerisamt Kung Inge från Kallebryggeriet. Dessa öl har varit helt OK.

  SvaraRadera