2012-06-06

Hellefors Ångbrygd Lager

Inledning 1: Hellefors Bryggeri i Grythyttan kanske inte är det mest kända i Sverige. Ändå är chansen stor att du druckit något från dem: Efter att Spendrups valt att göra sig av med bryggeriet 2009 startades det på nytt inriktat på att göra 2008 köpt bryggeriet som sedan mitten av 1990-talet tillverkat läsk, vatten och öl till den så kallade EMV-marknaden (Egna VaruMärken) ökades produktionen. Har du köpt en läsk eller flaskvatten med exempelvis ICAs egna logotyp på så är det inte otroligt att det kommer från Hellefors.

Inledning 2: Ah, Sveriges Nationaldag. En dag som, enligt en bekant, av svenskar i USA-förskingring gärna firas på IKEA eftersom de då kan få äta halvfabrikat-köttbullar i brunsås och stå i kö, två typiskt svenska företeelser.

Själv skulle jag nog peka ut en gyrospizza med lättöl på en pizzeria inrymd i en nedlagd bensinmack/postkontor som det svenskaste som går att få.

Lättöl är i mycket ett resultat av den antialkohol-kampanj som fanns i världen inklusive Sverige strax efter första världskriget, och den svenska totalförbudsomröstningen. Den kompromiss som togs fram innebar att öl under 2,25 % vol, ”skattefri” och 2,25-4 % vol,  ”pilsnerdricka” tilläts medan starkare förbjöds.

För att knyta ihop denna säck så blir det alltså en lättöl från Hellefors, Ångbrygd Lager. Ljus eurolager är stilen och 2,1 % alkoholhalten. Den verkar uteslutande säljas på ICA.

Färgen är guld, (8 EBC), vätskan klar. Den vita skumkronan är fingertjock och kompakt, den sjunker utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är mild men lyckas ändå ha tydligt oxiderade toner av pappersmassa och våt kartong. Aningar av pilsnermalt och vört. En nästan omärkbar beska med metall-toner.

Smaken är lätt med en hel del våt papp och pappersmassa. Lite metallisk beska. Eftersmaken är lätt och småsöt med mer av det våta pappret.

Kolsyran är kraftig, bubblorna stora. Vätskan är vattning och aningen torr.

Nja. Jag är tacksam att jag inte dricker den här alldeles vid bäst före-datumet.

Betyg: 2,05. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (kanske bara ICA). Pris: Omkring 3:00 om man köper 18 burkar, omkring 4:50 för en. Bäst före: 12. DEC 12.

2 kommentarer:

  1. Spendrups köpte Hellefors 2008 och äger väl det fortfarande?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag blandade ihop saker. Dags att rätta. Hm, det borde innebära att den här ölen kommer från något av Spendrups andra anläggningar.

      Radera