2012-06-27

Randers Porter

I fredags begärde Randers & Raasted Bryghus A/S sig själva i konkurs.

Bryggeriet, som var ett resultat av en sammanslagning av en bryggpub och ett bryggeri i danska Randers hösten 2011, verkar under den senaste tiden ha gått rätt bra. Men en rörig och förlusttyngd historia kom till slut ifatt företaget. Konkursförvaltaren verkar ha goda förhoppningar att sälja bryggeriet och ölen som finns i tankarna. Jag tror vi får höra en hel del om det här under kommande månader.

Vi får väl se.

Jag letade därför i helgen igenom skafferiet efter en öl från bryggeriet, hade för mig att det låg någon Raasted-öl på lagring där någonstans.

Det gjorde det inte. Däremot hade jag köpt en Randers-öl när jag var i Köpenhamn i maj. Deras Porter, en engelsk porter på 6,4 %. Den är bryggd på pilsnermalt, cara, black, havregryn och whiskymalt. 16,7° Brix. Naturligt kolsyrad.

Färgen är mörkt brun, nästan svart (90 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det fingertjocka skummet är ljusbrunt. Det sjunker rätt snabbt utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften är rostad med lite söta russin, kryddig svartpeppar och lite syrlighet från svartmalt. Aningar av plastiga fenoler (som jag inte gillar), nötter och en mjuk beska. Den är snarare torr än söt.

Smaken är rostad, inte bränd. Lite mörk choklad och aningar av lakrits och passerande toner av fenoler (gammalt kylskåp) och jäst. Rena milda beska toner. Lite torra körsbär. lätt kropp. Eftersmaken är maltig med rostade toner med pumpernickel och svartbröd, vit och svart peppar. Den är förvånande lätt för styrkan. Avslutningen är torr, lite mjölig och aningen unken med våt papp.

Kolsyran är medium till stark, bubblorna stora och skarpa. Vätskan är torr.

Den här påminde mer om ett antal inte helt lyckade hembrygder än kommersiella färdiga öl. Och porter ska väl vara en rätt lätt stil väl?

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Köpt hos Fish & Beer i Köpenhamn. Pris: Okänt. Bäst före: J(anuari) 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar