2012-06-02

Falcon Raw No. 9

Ja, vad heter den här egentligen? Ska jag tro Carlsberg Sveriges pressmeddelande så heter den Falcon RAW. Kollar jag på Systembolagets sida heter den Falcon Raw No 9. Äh, jag går på det sista. Fast vilka var de åtta tidigare? Hm.

Det är alltså en ofiltrerad kellerbier från detta Sveriges största bryggeri. Vem hade väl kunnat tro det för några år sedan? Ölen har producerats med ekologiska råvaror, däribland ”en nypa” omältat vete och den tyska humlesorten Perle. Alkoholhalten ligger på 4,5 %.

Jag gör precis som flaskans etiketter instruerar mig till: Först rulla flaskan några gånger, häll upp 2/3, rulla runt bottensatsen, häpll upp resten. Trots rullandet pyser inte ölen speciellt mycket när jag häller upp den. Det bildas ett ganska stort orange skum som sakta faller ner utan att lämna några rester på glaset. I vätskan som är smågrumlig flyter det omkring ganska mycket partiklar.

Doften är söt med tydliga toner av kex och småkakor. Aningar av karamellmalt. Lite blommig humle, dock utan större beska.

Smaken är först ganska mild, men jag noterar den där speciella sydtyska kakor-jäst-blom-smaken efter en stund. Beskan är mild och mycket blommig. Det finns också en lätt smörighet. Eftersmaken är i stort sett densamma med lite ökad sötma. Aningen är söt med lite apelsin, nästan åt det jolmiga hållet.

Kolsyran är mild, de få bubblorna små och mjuka. Vätskan är aningen kladdig.

En fullt acceptabel, om än aningen mild och försiktig kellerbier. Troligen en bra introduktion till stilen för stor-stark-drickarna. Inte illa alls!

Bonus-nörd-fakta: Bilderna på flaskan som skickades ut i samband med lanseringen från Carlsberg Sverige har en halsetikett. Flaskorna i butik hade i stället en lapp omkring halsen.


Betyg: 3,25. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från och med april 2012. Pris: 12:90 för 330 ml. Bäst före: 24 SEPT 12.

5 kommentarer:

 1. jag testade denna tilsammans med mohawks ofiltrerade, som förvisso är ett annat öl, men ändå - tyckte falcons var roligare faktiskt, med sina lite försiktiga smak- och doftnyanser. men borde de haft i vetet egentligen? blev lite veteöl över det. god öl hursom!

  SvaraRadera
 2. för att var falcon så är det ett stort steg. bra.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson4 juni 2012 kl. 20:57

  Ovanlligt bra öl för att komma från ett storbryggeri. Bra maltighet smakrikt dock med något klen efterbeska. Det blir ett återköp. När följer andra svenska storbryggerier efter?
  Ölet är betygsatt på Öltorget Det fick betyget 3 av mig

  SvaraRadera
 4. Jag SA ju att det är ett bra öl, men någon läsare här tyckte jag var löjlig. Tji fick han.

  SvaraRadera
 5. Trevligt öl som provades här om dagen. Har funderingar på att göra det till mitt "Bröllops-öl", vad sägs om det? Ett annorlunda alternativ till den "vanliga" lagern som dessutom är gjort på ekologiska råvaror.

  Tankar och åsikter är varmt välkomna!

  Avec: Samuel Adams Utopias (+ det vanliga i spritväg såklart)

  SvaraRadera