2012-07-01

Malmö Beerssons X.P.A.

XPA är en förkortning som dykt upp som stilbestämmare under senaste året, och det verkar råda lite olika meningar om vad det egentligen är. Att det ska uttydas Extra Pale Ale verkar alla överens om.

Dels kan det vara en öl som är kraftigare humlad än en amerikansk IPA, men inte riktigt når upp till double/imperial IPA, framför allt vad gäller alkoholhalten. Exempel: Sierra Nevada Torpedo. Jag har för dessa också sett förkortningen XIPA. Låter lite som en elektronikkomponent.

Andra anser att det är en extra ljus IPA; en (amerikansk) IPA som bryggts på enbart pilsnermalt. Ett aktuellt exempel skulle kunna ha varit Train Station The Hoppy One om den varit lite starkare.

En tredje skola ser det som en öl med amerkansk pale ale som maltbas, men humle som en AIPA. Ett slags mellanting mellan dessa stilar alltså.

Och det är just en sådan öl som Beerssons X.P.A. från Malmö Brygghus är, en välhumlad amerikansk pale ale på 5 %.

Stort beige kompakt skum med snygg krater på toppen. Det håller sig kvar länge, och lämnar en del rester när det sakta sjunker ner. Den guldfärgade (7 EBC) vätskan är klar men med lite kylgrumling.

Doften domineras först av stora humletoner. Mjuka toner av apelsin och citron. Lite honung och malt – sirapslimpa. Antydningar till fet gammal jäst och metall.

Lätt maltig smak, ganska torr och utjäst. Småsyrlig citrus, mest som citronjuice. Lite blommor. Eftersmaken känns, förutom den rätt neutrala beskan, ganska blaskig med aningar av karamellmalt, köttbuljong och en stram medelstor beska. Det återkommer en lite fet ton som jag anar kommer från autolyserad jäst. Beska och lite salt buljong i slutet.

Medelstor kolsyra, medelstora bubblor som är friska. Vattning vätska, något torr.

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det finns humle i den här, utan tvekan, men jag saknar en botten som den kan jobba mot. Och kanske håller den på att tappa stinget av ålder (flaskan inköptes 11 maj). Och så var det lite bismaker här och var.

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Köpt på Systembolaget Hansacompagnet i Malmö. Pris: 28:10 för 330 ml. Bäst före: 26.07.2012.

4 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson2 juli 2012 kl. 08:59

  I April så hade Glorias Brewclub/Svenska Ölfrämjandet en blindprovning av mikroöl fån samtliga skånska mikrobryggerier Ölen från Malmö Brygghus vann provningen. Läs mer på Svenska Ölfrämjandets hemsida.Referat finss under diskusionsgruper.

  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sven-David-Svensson2 juli 2012 kl. 09:07

   Resultatet av mikroöls provningen finns här:

   http://www.svenskaolframjandet.se/node/4580

   Sven-David Svensson
   Lund

   Radera
 2. Jag tyckte min XPA var överraskande bra, med tanke på etikett och förväntningar - gav den 3.5. IPAn däremot var ett riktigt smörpaket, en klunk räckte. Ojämn kvalitet/gamla flaskor?

  SvaraRadera
 3. Precis så tyckte jag också när jag testade deras XPA och IPA tillsammans, NATAN PORSLIN. Tänkte dock inte på datumet.

  SvaraRadera