2011-09-26

Notiser LVII


Om ett par dagar startar Stockholm Beer & Whiskey Festival and Tasting Experience. Eller ”Nackamässan” som vi lite blasé brukar kalla evenemanget.

Och senaste veckan har det kommit nyheter om spännande öl, deltagande bryggerier, arrangemang och provningar dagligen. Jag har valt att inte återge speciellt mycket här utan hoppas att de som är intresserade hittar den information de behöver på mässans egna hemsida eller på, till exempel, Humligheter som listar det de tycker är intressantast hos varje utställare i bokstavsordning (länk). 

Men okej, en sak kan jag väl återge: Eskilstuna Ölkultur, ett av Sveriges stilmässigt bredaste småbryggerier, har i sista stund kommit med på mässan. De kommer att stå hos Alambic. Jag tolkar det som att Eskilstunabryggeriet också kommer att få hjälp med distributionen från dem i framtiden.

= = =

Mer festival: SMÖF, där jag kommer att liveblogga som en fashionista på en NK-pressvisning (nej jag vet inte om modebloggerskorna kallar sig fashionistas längre. Nej jag vet inte om de gillar NK. Ja, jag ska hålla mig till öl i mina liknelser i framtiden) säljer biljetter som aldrig förr. Med en månad kvar innan festivalen är 1.000 biljetter redan sålda.

Även SMÖF har fått in fler bryggerier än någonsin. Bland de nyligen tillkomna kan nämnas Klövsjö Gårdsbryggeri, Roel Brewery, PangPang Brewery, Helsinge Ångbryggeri, Kallebryggeriet, Kallholmens Maltbryggeri och Mora Bryggeri.

Inte illa i ett land som 1988 hade 8 bryggerier totalt. Behöver jag ens nämna att många av bryggerierna har med sig unika specialbrygder? Nä, tänkte väl det.

= = =

I förra veckan blev nästa samgående klart i den stora ölvärlden: Sydafikansk-amerikanska SAB-Miller lämnade ett bud på australienska Foster's.

Förutom Foster's Lager, ett öl som inte verkar finnas hos Systembolaget längre, är den största produkten i Sverige Victoria Bitter som idag importeras av TOMP.

= =  =

Och på tal om SAB-Miller: Ett av deras varumärken är tjeckiska Pilsner Urquell vars jättefat som ska fyllas med färsk Pilsner Urquell nyss siktats i Stockholm.

Jag måste säga att jag aldrig i den svenska ölvärlden sett en så energisk marknadsföring som den som sker inför denna händelse.

= = =

Det finns en amerikansk lager från Anheuser-Busch som heter Budweiser. Det finns en tjeckisk pils från Budweiser Budvar som heter Budweiser.

De har bråkat om vem som egentligen har rätt till namnet så länge någon kan minnas. Nu har EU-domstolen slagit fast att båda har rätt till namnet, Svenska Dagbladet skriver om det här.

Däremot håller jag inte med om deras rubrik, att de satt punkt för striden: Jag tror att de två kommer att fortsätta bråka om det här i all evighet.

= = =

Ännu en ölkrog i Köpenhamn? Ja. ”Fermentoren” är en satsning från Søren Parker Wagner, som också står bakom Croocked Moon Brewing, och krögaren Jay Pollard. Flera unika Croocked Moon-öl finns i kranarna. Halmtovet 29c på Vesterbro är adressen. De lovar klassisk amerikansk rock i högtalarna och ibland mindre uppträdanden.

Ingen hemsida finns (än) men väl en Facebook-sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar