2011-09-13

Uerige Alt

Första ölen från den handfull jag köpte i Tyskland blir den med kortast hållbarhet (under två månader, faktiskt): Uerige Alt från Uerige Obergärige Hausbrauerei i Düsseldorf. Det är en altbier på 4,7 %.

Färgen är djupt mörk varm brun-koppar. Den väldiga skumkronan är luftig och ljusbrun och toppas med en fin krater som sjunker mycket långsamt ner under det att tjocka skumrester blir kvar på glaset. Vätskan är klar.

Doften är på samma gång sammetslen och komplex: Smörkola, bränt socker, robust besk humle, farinsocker, mörk hålkaka, övermogna äpplen, hö/halm, höstdag i skogen, mer hö… Massor av dofter, men alla spelar väl mot varandra.

Smaken är först besk. Sedan kommer en rejäl mjuk sötma. Den är rejält besk och påminner mycket om en bra engelsk IPA  med dess rått kraftfulla humling. Toner av rågbröd, sötma som karamelliserat socker och farin. Torkade blommor och hö samt en lätt syrlighet som får mig att tänka på engelsk porter. Friska färska smaker. Kroppen är medium till stor. Eftersmaken är besk med massor av torkade blommor, lite torkad frukt (äppelringar) och kola. Nyklippt gräs, hö, kakao, färska örtkryddor och en lätt kryddig ton. Den långa avslutningen är maltig, besk och rostad.

Kolsyran är mild, samtidigt är de små bubblorna mycket friska. Vätskan är lite klibbig och medelmjuk.

Var ska jag börja? Besk som en bra engelsk IPA, maltig som en doppelbock, komplex som en quadrupel. Och allt det här i en öl på 4,7 %. Det här är, inser jag nu, en av de bästa öl jag druckit i mitt liv: Jag sitter och ler framför datorn.

Kan man bli kär i en öl?

Betyg: 4,95. Tillgänglighet: Köpt i Tyskland. Pris: 1,99 € för 500 ml (och därmed dubbelt så dyr som de andra altbier jag köpte). Bäst före: 23.09 (tappad 25.07).

11 kommentarer:

 1. Är denna öl svår att hitta? Har nämnligen en bror i Berlin, och blev väldigt sugen efter att ha läst detta..

  SvaraRadera
 2. @Anton: Jag köpte den i Düsseldorf, men bryggeriets webbsida tycker att den säljs lite överallt.

  SvaraRadera
 3. Halloj! Jag har precis intresserat mig för öl och införskaffat ett gäng Weissbier-glas ifrån Josephssons. Nu letar jag efter glas för IPA. Har du några tips på märke eller ställe att införskaffa dem på?

  Allt gott

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Generellt är det Sejdelshopen som gäller för glas.

  För engelsk IPA skulle jag nog välja ett mindre pubglas/kragglas. För de amerikanarna varianterna en större kupa/ölprovarglas.

  SvaraRadera
 5. Jag dricker gärna mina amerikanska öl ur shakers som finns att köpa hos butiker som säljer öl- och vinsatser och essenser och dylikt.

  Dessa används mycket av jänkarna själva och det är en väldigt skön känsla att dricka ur dem.

  Dock är en kupa bättre på att koncentrera och förstärka humlearomerna.

  SvaraRadera
 6. Ahh, Altbier! En öltyp som man alltför sällan stöter på i våra trakter. Det finns bra och mindre bra Alt, men en bra Alt är bland det angenämaste som finns i ölväg, vill jag mena.

  SvaraRadera
 7. 4.95 av dig? då måste den vara mer än bara ok. typiskt att den antagligen blir halvsvår att fixa fram i sverige.

  SvaraRadera
 8. Denna har funnits på Bishop Arms i Trollhättan vid något tillfälle..
  Har även vart på plats i Düsseldorf och druckit denna öl, helt klart trevlig.

  SvaraRadera
 9. Nu blev man ju onekligen sugen att testa!

  Tyvärr är det ju snudd på omöjligt att hitta någon alt i Göteborg. Väl?

  SvaraRadera
 10. Johan: Haket Bar och sånt har haft Altbier lite då och då, bland annat denna. Du kan prova där.

  SvaraRadera
 11. Uerige Alt, rankas ju också av Michael Jackson som en av de bästa ölen av Alt-typ i hans ölbok. Nu blev jag sugen att lägga vantarna på denna...

  SvaraRadera