2011-09-28

Frankenheim Alt

Andra flaskan ur påsen jag köpte på Galeria Kauphof i Düsseldorf är även det en altbier: Frankenheim Alt från Düsseldorfer Privatbrauerei Frankenheim på 4,8 %.
Frankenheim-bryggeriet flyttade får några år sedan ut från de små  lokalerna i Düsseldorf till Neuss, som ligger 15 mil sydost 6 km sydväst om Düsseldorf. Bryggeriets pub och kontor är dock kvar på den gamla adressen.

Med sina 5 miljoner liter om året är de den största av de gamla altbryggerierna, och förutom denna öl brygger de en alkoholfri altbier. De säljer också sin altbier blandad med cola eller grapefruktläsk.

Färgen är mörkt koppar-röd (30 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är kompakt och varmt beige. Det sjunker långsamt och lämnar tunna skumrester på glaset.

Kola och något rostad malt dominerar doften. Metallisk beska, lite grönsaker och en hel del sött mörkt matbröd.

Smaken är dock bättre: Sött bröd, blommig humle och en tydlig ren beska. Kola/knäck, torra rostade toner (men inte brända). Eftersmaken har en ren växande beska, lite salt-köttiga toner, mörkt bröd, mörkt bröd och väldigt vaga aningar av kaffe och kokta grönsaker. Avslutningen är lätt rostad med lite alkohol.

Kolsyran är ganska stark, men inte vass. De många bubblorna är mycket små. Vätskan är torr och medelmjuk.

En okej altbier, helt enkelt.

Betyg: 3,23. Tillgänglighet: Köpt i Tyskland. Pris: 0,99 € för 500 ml. Bäst före: 07.02.12

6 kommentarer:

 1. Som f.d. frekvent Düsseldorfbesökare (och altbierdrickare) måste jag protestera lite - Neuss ligger inte några 15 mil sydost om Düsseldorf, utan tvärs över Rhen. Stadskärnorna ligger dryga halvmilen från varandra.

  SvaraRadera
 2. @Angantyr: Jag kan ha klickat fel på kartan. Måste kolla igen!

  SvaraRadera
 3. @Angentyr: Sådär ja. Tack för påpekandet.

  SvaraRadera
 4. Sven-David Svensson29 september 2011 kl. 19:16

  Varför kan inte Systembolaget ha en altbier i sitt ordinarie sortiment? De som lyckas kvala in i sortimentet försvinner lika snabbt. För många år sedan fanns Diebels Alt i Systembolagets sortiment. Det var en god altbier men den försvann. Är det någon som har druckit den på plats?

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 5. @Sven-David Svensson: Det är helt enkelt så att det inte säljer på Systembolaget.

  SvaraRadera
 6. Jag saknar också Diebels Alt och tyckte att det var en prima öl då den fanns på Systembolaget förr i tiden.

  SvaraRadera