2011-09-17

Wilde Rose Bemberger Weisse


Wilde Rose i Bamberg är dels en krog (Wilde Rose Bräu-Keller) belägen i de bergiga delarna sydost om gamla staden, dels ett hotell med restaurang i den nyare stadskärnan (Hotel-Gasthof Wilde Rose). Det var på den senare jag slank in för att kolla öl-läget.

Det är uppenbart att ölen bryggs någon annanstans än på dessa etablissemang, men ingen verkar hittills ha klurat ut exakt var det är. Mina frågor i ämnet snästes irriterat av av personalen.

Lite oklart är också exakt vad ölen jag beställde in heter. På tavlan över baren stod det Wilde Rose Keller Weizen, på mitt kvitto Bamberger Weisse. Jag väljer nog det senare namnet.

Jag såg inte heller när den hälldes upp, så ja gör en kvalificerad gissning att det var från ett trycksatt fat.

Alkoholhalten är inte heller den känd, men jag har svårt att tänka mig att den ligger långt utanför de 4,5-5,2 % som annan hefeweizen i stan hade.

Nog med spekulationer, hur var den då?

Färgen är orange-guld, vätskan är grumlig. Det två fingrar höga skummet är ojämnt och varmvitt. En del skumrester blir kvar på glaset.

Den eleganta doften är laddad med färska bananer och banankola. Den är relativt torr och lite karamellig.

Smaken är ren med tydliga och samverkande smaker: Mogna bananer och bananskal. En ren lätt beska balanserar den mjuka karamelliga sötman. Eftersmaken är något torrare och mycket mjuk med bananskal och en behaglig lätt feolisk tvål-ton. Det hela avslutas med en mjuk karamell-sötma.

Små mycket friska bubblor kittlar tungan, kolsyran är kraftig. Vätskan är mycket mjuk.

När det gäller hefeweizen är min referens Weihenstephaner Hefeweissbier. Den här lyckas på något sätt samtidigt vara renare, elegantare och råare. Jag är imponerad och kan redan nu avslöja att det här var den bästa öl jag drack på tysklandsresan.

Betyg: 4,88. Tillgänglighet: Fat på krogen i Tyskland. Pris: 2,70 € för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. När hefeweizen är som bäst är det verkligen det bästa man kan tänka sig, och det vimlar ju av sådana i Bayern. Hur kunde jag missa denna när jag var i Bamberg 2008?

    SvaraRadera
  2. @rickgordon: Jo. Men samtidigt, om man tittar på folks recensioner av ölen på Bamberg-ställena så verkar de väldigt ojämna. En ölsort som är fantastisk idag kan nästa vecka/månad vara sådär. Och tvärtom.

    SvaraRadera