2011-09-18

Good Beer Guide Germany


Jag har intalat mig själv att klara av resterna från tysklandsresan den här helgen. Sista ölrecensionen från notisblocket är överkryssad, reseberättelsen är klar och jag tror bara att jag har kvar att recensera de två guideböcker jag/vi hade med på resan.

Den ena var Lonely Planet Germany som jag fick låna av Thorild när han åkte hem. Jag har i bokhyllan ett exemplar av deras landsguider för alla länder jag varit i (utom Sydafrika, ser jag nu. Men där var jag å andra sidan inlåst dygnet runt). Och det är ingen slump, böckerna har bra uppdaterad information, precis å mycket man behöver och utan stora uppenbara fel. Förutom vettiga kartor och stadsguider vars storlek anpassas till städernas besökspotential finns utmärkta introduktionskapitel som lär ut historia, vett & etikett, lokala egenheter och introduktioner till landets historia, politik, geografi och kynne. Bättre än alla läroböcker jag hade i grundskolan. Ovärdelig.

Men det var inte den jag skulle recensera, utan Good Beer Guide Germany. Den gavs ut av brittiska ölkonsumentorganisationen CAMRA  2006 och är skriven av britten Steve Thomas.

Det kan verka lite mäktigt att det här är en allt igenom brittisk produkt, men så är det. Bakgrunden var i korthet att Steve började öl-turista i Tyskland och var inte riktigt nöjd med den guide-litteratur som fanns: Dels täckte böckerna bara Bayern, dels var de ouppdaterade och ofullständiga. På lediga stunder försökte han att leta reda på mer information, oftast genom att kontakta mer eller mindre motvilliga bryggerier. Till slut hade han en lista med hyfsat komplett information om sådär 500 bryggerier. Han gav ut detta som en bok på egen bekostnad.

CAMRA, som hade givit ut en av Bayern-böckerna, kontaktade honom och ville att han skulle fortsätta arbetet men utvidga det ytterligare, strukturera om och även skriva om krogar. Vilket skedde. Efter ytterligare 4 års arbete hade de en bok med 1.250 bryggerier/bryggpubar och 7.500 ölsorter.

Och det var den bok jag beställde sent i våras från Amazon UK . £11,70 kostade den.

Jag var rätt säker på vad jag skulle få. En Good Beer Guide (det brittiska originalet) med en massiv geografiskt uppdelad lista över krogar och så en lista på bryggerier och deras öl.'

Vad jag fick var snarare tvärtom: En massiv geografiskt uppdelad lista över bryggerier, de flesta med tillhörande krog, ”brewery tap” (nästan alltid en traditionell bierstube, men ibland en kinakrog, fransk gourmetkrog eller en pizzeria). I slutet av boken finns kroglistor motsvarande den brittiska boken, men bara för 12 utvalda städer (Bamberg, Berlin, Frankfurt a.M., Köln…). Så kommer en liten parlör, några mindre listor samt index till ölsorter och bryggerinamn.

I bokens början finns en utmärkt introduktion till hur man beter sig på en tysk ölkrog, en kraschkurs i tyska ölstilar (jag hade inte heller hört talas om Dinkelbier, Leicht eller Kräusen förut), beskrivningar av München-oktoberfesten och Köln-karnevalen. Och lite fakta om hur man reser till och i Tyskland.

Exempel på en slumpvis vald bryggpub ur boken. Klicka för större bild.
Har jag fattat det hela rätt är det här ett upplägg som kommer från motsvarande bok för Belgien. Och det funkar väl. Jag förstår behovet av en sån här bok, men känner ändå att det inte riktigt vad jag på min resa exakt behövde.

Men jag inser också varför de gjort såhär: CAMRA har lokalt ett finmaskigt nätverk av medlemmar och grupper som varje år skickar in listor och uppdateringar och vilka krogar som ska och inte ska vara med i nästa års upplaga. Tyskland är lite långsammare än England vad gäller ändringar i branschen, men utan den här lokala infrastrukturen blir det en mycket vansklig uppgift att hålla en sån här bok aktuell.

Ytterligare en kritik är kartorna, som uppenbart skapats av någon som aldrig varit på plats. Det tydligaste exemplet är kartan över Bamberg:

Ett utsnitt från Bamberg-kartan. Klicka för större bild.

Vi försökte till att börja med hitta Klosterbräu (#9) med den här kartan, men gav snart upp och frågade oss i stället fram. Fullständigt oanvändbar. De andra stadskartorna, där det medeltida gyttret inte är kvar, är kanske mer användbara, men inte säkert. Ett tips i Bamberg är att ta den utmärkta gratiskartan på turistinformationen.

Så, ska man köpa den här boken innan man tar sig ner till Tyskland? Tja, det finns inte många alternativ, informationen är hyfsat färsk och tros att den jämfört med den brittiska innehåller många frågetecken och hål i informationen (vilket författaren tydligt anger) så är det som står tillförlitligt.

Tyvärr verkar inte boken längre säljas hos Amazon UK, men CAMRA har den i sin shop (länk) till kraftigt nedsatt pris (£5 mot omslagets £16,99). Kanske säljer de ut den för att en ny upplaga är på gång? Den nuvarande är ju trots allt 5 år gammal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar