2011-09-22

Oppigårds Klassisk IPA

Efter lördagens ostochölprovning på De Klomp satt jag en stund vid baren och var lite småtörstig. Bobo förstod och langade fram ett vinglas från av de nya faten, Klassisk IPA från Oppigårds Bryggeri.

I grunden är det en klassisk engelsk IPA på OG 1.062 och 6 % humlad med brittiska Bramling Cross och Northdown, men också amerikansk Cascade. Den är bryggd i en ganska begränsad mängd för att säljas på några krogar nu i höst.

Vätskan är klar och kopparfärgad. Det två fingrar höga skummet är vitt, det lämnar massor av rester på glaset när det sjunker ner.
”Humle!” står det på min lapp, det är en väldigt färsk humledoft, lite som amerikansk helkotts-ale, Lite syrliga toner och en hel del frukt. Nötter, krusbär, torkade frukter, trädsav.

Härligt humlad smak med lite trädsav/kåda. Beskan är stram och fokuserad. Det finns också lite kolatoner och lätt värmande alkohol.  Syrliga exotiska frukttoner: Kiwi. Eftersmaken är ren och besk med lite nötter. Aningen kemiska fruktsmaker i slutet.

Kraftig kolsyra, små bubblor. Torr vätska.

En elegant humlad och snyggt besk öl, precis som vi är bortskämda med när ölen kommer från Oppigårds. Fast det fanns lite konstiga toner i bakgrunden, mest i slutet.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml (jag fick ett smakprov på cirka 150 ml).

Bild: Oppigårds bryggeri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar