2011-09-02

Reseberättelse: Måndag 22 augusti

Vaknar med ett glatt skutt i Köpenhamn. Efter en kommunalgrå men i rumspriset ingående frukost promenerar jag igenom en småseg stad och väntar på centralen in det ICE TD-tåg som ska ta mig söderut.

Vilket det gör, med en bensträckar-paus på färjan Rødby-Puttgarden. Det är allt lite häftigt att köra ombord ett helt tågset på en färja.


Hamburg Hbf. Byte till nästa ICE-tåg som tar mig till Hannover.

Hannover ja. Varför skulle jag dit egentligen? Egentligen berodde det på ett misstag av mig. Jag skulle boka hotell i Hamburg, tänkte att det skulle bli lagom långt, men av någon outgrundlig anledning letade jag i stället hotell i Hannover.

Vilket jag hittade på hotels.com, siten där jag bokade alla mina övernattningar under resan. Ett till jättebra pris dessutom: Maritim Grand Hotel, ett snyggt 4-stjärnigt hotell för 450:-!


Den här kartan hade jag skrivit ut utan snålinställningar och det var inte några större problem att hitta.

Öldags, jag var ju ändå i Tyskland. Boken Good Beer Guide Germany listade Brauhaus Ernst August, och det var inte långt dit. Väl där beställdes deras färsk-pils (recension) och en halvmeter currywurst med pommes frites, en insjö av curryketchup och för säkerhets skull en krustad med majonnäs. Det smakade gott i all sin anspråkslöshet.


En del av Ernst Augusts bryggverk.

Stället är som sagt stort och inrett som en blandning av en åttiotals-vägkrog och en IKEA-restaurang. Ungefär. De verkade mest ha affärsmän/kontorsråttor med och utan kostym som gäster just då. Matsedeln innehöll mer eller mindre traditionell tysk pubmat med en lätt dragning åt ekologiska halvfabrikat.

Ölen för kvällen var dels den tidigare nämnda Kellerbier-pilsnern, dels deras hefeweissen (recension). Normalt hade de ett par varierande sorter till, men just inte den här kvällen.
 
Thorild och en Käsespätzle.

Nu dök min vän Thorild upp, tanken var från början att vi skulle genomföra den här resan gemensamt men olika omständigheter gjorde att vi bara kunde resa ihop ett par dagar. Han kom just från Schweiz som han sammanfattade som ”svindyrt”.

Han tog in mättnadsbomben spätzle, och jag en pretzel till veteölen. Och så en snaps, det blev deras egentillverkade Brauerschluck, en mörk örtsprit med viss sötma som vagt påminde om ungerska Unicum. Serverades i ett överdimensionerat glas med massor av krossad is.

Tja. Tiden gick och vi betalade och gick genom den gamla stadsdelen, glodde på en staty av Martin Luther som stod och pekade ett förmanande finger åt menigheten. Samt en bokhylla strax bredvid där man kunde ställa böcker man tröttnat på, eller ta de man ville ha. Thorild studerade noga utan att hitta något.

Nära hotellet fanns en annan, mindre begriplig skulptur. Det visar sig vara en hyllning till de borgare som försökte försvara författningen mot de förändringar som kung Ernst August I infört 1833. Skulpturgruppen hade rests under tidigt 1990-tal, så händelserna vekar leva än. 

Sedan var det bara att kasta sig i säng och somna gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar