2011-09-23

Brewdog Punk IPA (5,6 %)

Helt orelaterat tisdagens BrewDog-tema blev det en öl från dem i kväll, den råkade bara stå i kylen och jag trodde att den skulle passa mitt humör. Så insåg jag att jag bara recenserat den gamla Punk IPA på 6 %. Dags att skriva om den här med.

Det här är en öl som är oerhört viktig i BrewDogs framgångssaga, fick vi veta i tisdags. När de varit igång ett tag så hade de fortfarande svårt att komma ut på marknaden, försäljningen räknades i lådor snarare än pallar eller lastbilar.

Men så hösten 2008 fick man in denna amerikanska IPA i en stor brittisk butikskedjas (Tesco) säsongskampanj och saker lossnade plötsligt rejält, det blev inte sämre när den året efter kom in på bred front hos Systembolaget. Systembolaget är fortfarande en av bryggeriets största kunder sett i volym.

Ölen har sedan dess varit bryggeriets storsäljare. Jag recenserade den hösten 2008 och gav den då 3,88 i betyg (länk).

Det var därför högst oväntat och våghalsigt av bryggeriet att under vintern 2010-11 göra om receptet på denna amerikanska IPA från grunden. Dels ansågs den för liks DIPAn Hardcore IPA i alkohol och beska, dels ansåg de att de genom åren lärt sig mer om hur man ska brygga öl och tyckte att de kunde göra den bättre.

Den nya Punk IPA har identisk etikett (bilden visar den gamla versionen), men alkoholhalten är sänkt till 5,6 %, humlemängden har minskats och den tillsätts senare i koket vilket gör den mindre besk och mer fruktig.

Öh. Den här recensionen skulle ju bli snabb och kort!

Färgen är lite blekt mässingsfärgad, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmt ljusbeige. En hel del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt, sötman blir lite vass i kanterna. Kiwi, pomerans, torra humliga toner och en distinkt doft av carambole. Lite gräddiga frukt-karamelliga toner.

Smaken är besk och söt med toner av carambole och andra torra exotiska frukter, lite torra toner av bananskal. Mjuk sötma med gräddiga toner av fruktgodis. Eftersmaken är lite citrustoner, mest grapefrukt och svarta vinbär samt lite alkohol.

Kolsyran är ganska stark, men också rätt kort. De skarpa bubblorna är väldigt små. Vätskan är medelmjuk.

Jag tycker nog att receptändringen varit ganska lyckad: Ölen har kanske inte relativt sätt blivit bättre eller sämre, men den har halt klart blivit mer lättdrucken om än på bekostnad av beskan.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets ordinarie sortiment. Pris: 18:90 för 330 ml (finns också på 330 ml burk, 19:90). Bäst före: 28·06·12 (batch 263). 

5 kommentarer:

 1. Burk-Punken är t.o.m bättre.

  SvaraRadera
 2. Riktigt god med många smaker. Beska, sötma. Godis!

  SvaraRadera
 3. Smakar mycket, sötman är mycket framträdande - god!

  SvaraRadera
 4. närmar sig min go-to ipa. bra på alla plan och bra pris

  SvaraRadera