2011-09-14

Snart är den här. Boken.


The Oxford Companion to Beer

 
Som vi väntat! Inte en ölbok. Inte ölboken. Inte Ölboken utan ÖLBOKEN. Referensverket!

Garrett Oliver från Brooklyn Brewery har under att antal år lett arbetet med att på 960 fullsmockade sidor samla all kunskap om öl som man någonsin kan tänkas behöva. 150 författare och experter (bland andra ölhistorikern Horst Dornbusch) har varit med och skrivit denna bok som i alla fall jag har massiva förväntningar på.

Jag kan dessutom redan nu garantera att såväl Ron Pattinson som Martyn Cornell kommer att hitta en mängd fel i de brittiska delarna av boken.

Om du förhandsbokar/beställer boken via länken ovan ger du mig några kronor som jag kan köpa ännu fler ölböcker för. Tackar.

7 kommentarer:

 1. Fick följande från Bokus:

  "Nedanstående artiklar i din bevakningslista på Bokus är nu köpbara."

  Så nu är det bara att beställa. :-)

  SvaraRadera
 2. ..och både Ron Patinson och Martyn Cornell med många flera tycker dessvärre att Horst Dornbusch är den störste "öl-mytoman" som gått i ett par kläder t.o.m i avseende på tyska öl, så det är nog bäddat för debatt. Och ta fram saltkaret ni som tänker läsa boken ;)

  SvaraRadera
 3. @Calle T: Visst kommer det att bli så. Men det här är inte bara en bok om ölhistoria, även om det också kommer att finnas. Men det är också en uppdaterad bok om teorier och praktik i ölbryggning. Och som sådan är den mycket efterlängtad, då de majoriteten av läroböcker för blivande bryggare är skrivna i Tyskland och saknar kunskap om sådant som torrhumling, fatlagring, blandjäst eller nya världens humle.

  SvaraRadera
 4. Det blir säkert en spännande bok att läsa, och jag kommer nog att köpa den. Jag uppfattade det dock som att den främst vänder sig till "öldrickare" med djupare intresse även för tekniken, snarare än att vara en lärobok för bryggare. En del brittiska läroböcker för bryggare som finns tar redan upp i stort sett allt du räknar upp, så det är väl egentligen inte så nytt (möjligen fatlagringen på beg. spritfat då).
  Såg för övrigt historien om "ale conners" som sitter i öl-pölar i Amazons beskrivning av boken, så det lär nog som sagt smälla direkt från Cornell och Patinson :)

  http://zythophile.wordpress.com/false-ale-quotes/myth-3-medieval-ale-conners-wore-leather-breeches-and-tested-ale-by-pouring-some-on-a-wooden-bench-and-then-sitting-in-it-and-seeing-if-they-stuck-to-the-bench/

  SvaraRadera
 5. Kommer att finnas till försäljning i House of Beer/Carlsbergs monter på ölmässan för den som vill klämma och känna.

  SvaraRadera
 6. I haven't seen the whole book yet, but . . . there are some bad errors in some of the articles about British beer styles. The worst is Horst Dornbusch's article of shilling ales:

  http://barclayperkins.blogspot.com/2011/10/classic-horst.html

  SvaraRadera
 7. @Ron Pattinson: Carlsberg had brought some copies of the book to their booth at the Stockholm Beer Festival last weekend. It is massive… A real beer bible. Haven’t got my copy yet, though.

  Although when it comes to British beer history, I trust you and Martyn Cornell more then this book. The testing-beer-by-sitting-in-a-pond-of-it text at the back cover is plain embarrassing.

  SvaraRadera