2011-09-26

Djævlebryg Son of Nekron (fat)

Bild: Djævlebryg.

I kväll var jag inbjuden till det högtidliga öppnandet av Horse & Hound.

Mycket folk. Snittar. Drycker. Lite väl mycket folk, faktiskt. Speciellt som jag bara kände igen fyra: Två från denna krog och två från De Klomp.

Så jag drack min öl (Fuller's London Porter, såklart!), försökte lite ovant mingla och gick sedan till De Klomp eftersom jag påmints om att de har sina tyskdagar. Som jag tjatat vore det trist om jag inte var där när det äntligen hände.

Där fanns det mycket riktigt vit bratwurst med sauerkraut och potatismos. Mums mums, även om den utlovade tyska senapen lyste med sin frånvaro. Fast det fanns ju engelsk. Till maten dracks Oppigårds Oktoberfestbier på fat. Ganska stiltrogen en modern oktoberfestöl, fast nog fasen hade de lyckats peta in lite amerikansk humle när ingen såg på. God den med!

Så var det dags för efterrätt. Min vän Björn vid bordet tog apfelstrudel och kaffe, jag valde öl. Från fat. Och fick in en…

Son Of Nekron, portern från danska Bryggeriet Djævlebryg. Jag drack den på flaska i vintras och gav då övertygande 4,22 i betyg (länk). Det är en engelsk porter med lite baltiska och amerikanska inslag på 6,5 %.

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga varmbruna skummet är ganska hårt. Det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är söt. Kraftiga rostade toner, lite nötter och Madeira. Alkohol och en rund syrlighet. Frisk och fin.

Smaken är torr och frisk. Hårt rostade toner. Syrlig och åter ganska torr. Sötat kaffe. Ingen märkbar alkohol. Lite nötter. Syrlig eftersmak med kaffe och mer nötter. Mjuk och balanserad med en frisk syrlighet.

Kolsyran är mjukt medelstark, bubblorna små. Vätskan relativt torr.

En mycket trevlig öl, som sagt en fin mix av baltisk, brittisk och amerikansk porter. Fast den utlovade rökmalten märkte jag inte av alls.

Betyg: 4,0. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 70:00 för 300 ml.

4 kommentarer:

 1. Oppigårds Oktoberfestbier sägs bara innehålla Saaz-humle. Den friska fruktiga doften och smaken motsäger detta precis som du påpekar, men hur är det med det? Kan Saaz ge dessa aromer?

  SvaraRadera
 2. @bierdeper: Bra fråga. Det är fullt möjligt att Saaz kan ge den här doften om man torrhumlar med den.

  SvaraRadera
 3. Det högtidliga öppnandet av Horse & Hound?!
  Jag var där första dagen när de öppnade fredagen 8 juli i år.
  Snacket gick att det varit någon tillställning för branschfolk och div. VIP-personer dagen innan.
  Hur många gånger kan de "öppna"?

  SvaraRadera
 4. Det är väl ngn annan bittergiva än saaz. Förmodligen Pacific Gem. Men fruktigheten kommer av att vi jäser lageröl mkt varmare än vad proffsen på riktiga bryggerier gör. Mvh Björn på Oppigårds

  SvaraRadera