2011-09-19

Ost och öl-erfarenheter


I lördags höll jag en ost- och ölprovning på De Klomp. Många delagare, vilket alltid är kul och beröm i sig självt.

Jag hade egentligen tänkt mig att skriva vad vi provade här, men såhär i efterhand så ska jag nog i stället ge lite erfarenheter och goda råd till er som funderar på något liknande.

Min erfarenhet vad gäller ölprovningar må vara grundmurad, men när det gäller parning av smaker ser jag mig som mer av nybörjare. Och som en sådan valde jag att förlita mig på en bok med ett rejält avsnitt om öl och ost: Tasting Beer av Randy Mosher. Han hade en lista med idiotsäkra kombinationer av ölstilar och ostsorter. Den tyckte jag lät vettig och körde majoriteten av kombinationerna efter den.

I måndags var jag och Bobo förbi Linköpings extraordinära ostbutik Norins Ost. Vi smakade oss igenom förslagen på listan och fann osten vara väldigt god. Inga problem så långt.

Utifrån ölstilarna och rekommendationerna plockade vi så fram öl.

Fast vi provade aldrig ölen och osten ihop.

Det visade sig vara ett misstag.

Provningen blev på inget sätt någon kombinationskatastrof, men kombinationerna var i alla fall i min mun bara goda, inte fantastiska. God öl. God ost. Men det slog liksom inga gnistor om kombinationerna.

Så här efterhand har jag analyserat fram att vi helt enkelt inte varit tillräckligt noga i förarbetet. Vi skulle ha provat oss fram. Speciellt som bokens ostexempel i många fall var amerikanska ostar, och jag kanske inte träffade rätt i översättandet i alla fall.

Så nu blev det som det blev. Ett par öl var för bleka för den ackompanjerande osten, någon annan för humlebesk, ytterligare någon lite för torr. Det skar sig aldrig, men det lyfte heller aldrig.

Så till nästa provning av samma typ har vi lärt oss massor om hur den ska gå till, hur serveringen ska skötas och hur vi ska förbereda det hela bättre. Och så har vi en annan provningsledare, Petter, som kan det här så mycket bättre.

Nå, ett öltips kan ni få: Nøgne Ø Imperial Brown Ale visade sig passa utmärkt till alla serverade ostar, från den milda fårosten till den kraftiga Stiltonen.

1 kommentar: