2011-09-04

Alla Tiders Ängöl

Andra flaskan från frugans Kalmarresa i somras: Alla Tiders Ängöl – Prima Lager från Ängö Kvartersbryggeri. Ölen, som är en tolkning av den klassiska tjeckiska pilsnern, var tänkt att bli stommen i Ängös ölsortiment och den första som bryggare Johan bryggde för ett drygt år sedan.

Alkoholhalten är 5 % och förutom den klassiska tjeckiska Saaz-humlen har Nyazeeländsk humle använts.

Färgen är något kallt gul (8 EBC), vätskan märkbart grumlig. Det stora luftiga varmvita skummet sjunker långsamt ner till ett tjockt ojämnt lock, samtidigt som det lämnar en del skumrester på glaset. Jag noterar en del jäst på flaskans botten.

Doften innehåller såväl gräsig humle som en rätt stor sötma. Lite beska citrustoner, mestadels citron men också lite apelsinskal. Aningar av jäst och metall.

Smaken är medelsöt med en distinkt beska. Toner av jäst och jord, aningar av gröna druvor och färska blommor. Humesmakerna inkluderar nyslaget gräs och lime. Eftersmaken har aningar av alkohol och en växande metallisk beska och jordiga orena smaker.

Kolsyran är stark, de små bubblorna friska på gränsen till skarpa. Vätskan är gräddig och lätt.

Nja. En pilsner som känns lite luddig och oren i såväl utseende som smak. Jag hade ärligt talat väntat mig mer. Den här känns som att gå tillbaka ett antal år i svensk mikrobryggar-utveckling. Tyvärr.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Finns i Systembolagsbutikerna i Kalmar (kan inte beställas till andra butiker). Pris: 27:90 för 500 ml. Bäst före: 2011-10-22.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar