2011-09-18

Introspektion (inte ölrelaterat)

Foto: Björn Elenfors.

Varning: Navelskådande kommer att ske här.

Den uppmärksamma ser att jag dragit ner ordentligt på mina ölprovningar på De Klomp.

Efter att ha fått återkommande problem med såväl kropp (illamående, trötthet, diabetesproblem) som själ (snarstuckenhet, svårt att varva ner, ångest, klåda, plötsligt uppblossande ilska, glömska) under senaste halvåret har jag fått hjälp av en kurator på den klinik där jag går för min diabetes.

Slutsatsen var inte så svår att dra: Jag gör för mycket, det finns aldrig någon tid att varva ner, vara för mig själv och min fru eller bara sitta och glo: Det har alltid hänt något eller funnits något att förbereda.

Att jag också har haft en oro för hur andra ska bedöma mig och se på mig har också bidragit till det här. Likaså mina egna inre krav på andra, och en konstant irritation på att de inte har lika höga orealistiska mål som mig har också skapat mycket frustration och besvikelser. Helt i onödan, visst. Men jag är lika irrationell som vem som helst innerst inne.

Nå, det första steget med det här var att sätta sig ner och funder aöver vad som egentligen var viktigt och vad jag skulle kunna ta bort för att skapa mer luft i livet. Och i förlängningen överleva.

Och det har väl gått hyfsat:  Jag har sagt ifrån om alla extrauppdrag och extraarbete hos RFSL Linköping. Jag ska sluta fotografera på IFK Norrköpings hemmamatcher. Inga mer försäljningar på Tradera. Inte skriva några nya Wikipedia-artiklar. Jag har också tackat nej till de förslag jag fått om privata ölprovningar som plötsligt dykt upp. Jag har slutat följa och skriva i ett antal webbforum.Och rensat bland en del energitjuvar på Facebook (vilket jag ibland känner att jag är själv).

Ja, ni hör själva. Och jag funderade faktiskt förut att engagera mig i ännu fler saker.

Vad blir kvar då?

På något sätt känns det som om Ofiltrerat fortfarande är kul, liksom vissa kringaktiviteter som flaskfoto. Och så en ölprovning på De Klomp per månad.

Och det jag tackat ja till tidigare, som livebloggandet på SMÖF och de möten jag ska ha på SB&WF.

Däremot kommer jag nog inte att genomföra de intervjuver jag planerat för Ofiltrerat. Inte just nu i alla fall. Inte heller blir det någon blogg-Facebookgrupp.

Andra kanske hade (och har, har jag sett) prioriterat annorlunda, men så har hade jag tänkt köra.

Och som vanligt när folk frågar om de kan göra något för mig och bloggen svarar jag ”Skriv en vettig kommentar: Tyck något. Fråga något. Svara på något. Rätta något.”

14 kommentarer:

 1. Först av allt: bra att du tar tag i saker om det inte funkar och du inte mår bra. Din hälsa är det viktigaste.

  Sedan: fullständigt egoistiskt från min sida är jag mycket glad åt att du vill fortsätta med Ofiltrerat. Jag kan lugnt säga att den är en av de saker som sätter en guldkant på min tillvaro. Nästan allt jag lärt mig om öl har jag lärt mig här. Plus en del om annat än öl. Jag har också fått lite inblickar i delar av en intressant människas liv, något som väl är en av huvudidéerna med bloggar. Stort tack för det; hoppas det fortsätter länge, och att det fortsatt ger dig mycket tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Ens egen hälsa är oerhört viktig, annars är det svårt att innerligt bry sig om andra.

  Jag hoppas därmed att förändringarna främst leder till bättre hälsa för din del och mer tid med frugan!

  Igenkänningsfaktorn gällande Tradera var slående :)

  SvaraRadera
 3. Efter att "på felaktig grund" ätit och druckit glutenfritt under 5 år (=sparsamt med öl och öltyper), återstartade jag ett glutenhaltigt liv för ett par år sedan. Ölintresset fick en plats i tillvaron och en trogen guide i tillvaron är din blogg. Bra innehåll och en fin blandning av professionalitet och personlig touch! Har gett mig mycket av kunskap kring öl och väckt ny nyfikenhet.

  Bra att du tar tag i det som behövs och drar i handbromsen! Att må bra är #1.

  SvaraRadera
 4. Bra val Magnus!
  Vila och återhämtning är det enda som hjälper :)
  Trevligt att du orkar fortsätta blogga.

  SvaraRadera
 5. Att sätta sig själv först när det blir för mycket är alltid en sund inställning. Fortsätt med en av de bästa ölbloggarna i Sverige!

  SvaraRadera
 6. It may be a cliché but it's true - your health really is everything Magnus and you're so right to put it and your family first.

  You already give so much to the beer community through this blog and your other beery activities. As a faithful reader I for one wouldn't care less if you spent more time feeling better and less time stressing to upload content if it means you'd feel more energised to continue with this amazing blog.
  Be well!

  SvaraRadera
 7. Då får man väl kanske skämmas en smula för att man inte varit aktiv och kommenterat. Jag har dock läst och verkligen uppskattat bloggen i lite mer än ett år nu. Trevligt skrivet och en stor källa till inspiration när det är dags att handla nya öl. Så keep up the good work!

  SvaraRadera
 8. Ofiltrerat är min favoritblogg om öl (och jag prenumererar på ett stort antal bloggar om öl). Det du gör är väldigt uppskattat, men det vet du säkert :)

  Den personliga hälsan är dock viktigast. Krya på dig och kom igen.

  SvaraRadera
 9. Även jag uppskattar det du skriver. Du lyckas kombinera en insnöad nördighet med stor kunskap och integritet kombinerad med stor öppenhet (som detta inlägg är uttryck för) och uttrycker ofta egna åsikter när många mest upprepar vad andra skriver/tycker.

  Men som du skriver, baksidan att vara passionerat engagerad är att man lätt uppfattar andra människor som problem eller medel för mina ändamål. Jag har samma problem själv. Jag läser just nu Martin Bubers Jag och Du och blir utmanad att möta min omgivning som subjekt istället för objekt. Svårt!

  Lycka till med fokuseringen på det som är viktigare än annat för dig.

  SvaraRadera
 10. Bra att du sätter hälsan främst!

  SvaraRadera
 11. tips till alla dibetiker är att läsa om en diet som heter LCHF, Många tror att det är fel sätt att äta men utan socker mår kroppen bättre och den har visat sig väldigt efektiv för just folk med sockersjuka.

  men en och annan öl ska man ju unna sig med :)

  lycka till herr Bark!

  /Myspanda @ iglaset

  SvaraRadera
 12. Sven-David Svensson19 september 2011 kl. 12:50

  Det är bra att Du sätter hälsan främst. Det är viktigt att varva ner Man måste lägga in lite luft mellan aktiviteterna så att nan får tid att återhämta sig. Behåll bara sådana akriviteter som känns viktiga och inspirerande som denna trevliga och intressanta blogg. Ofiltrerat är den enda ölblogg som jag följer kontinuerligt. Håll gärna någon ölprovning i Svenska Ölfrämjandets regi.

  För några år sedan hade jag liknande prioblemmed hälsan och drog ner på öl konsumtonen samt provningar, samt tog det allmänt lungt. Det hjälpte

  SvaraRadera
 13. Bra val på alla sätt! Hoppas det hjälper och underbart att du fortsätter med Ofiltrerat! Detta sagt utan att sätta ngn som helst press, du behöver ju inte skriva så ofta. Allt gott, Joel.

  SvaraRadera
 14. Bra att du tar hand om dig Magnus. Jag uppskattar det du gör med Ofiltrerat något enormt, även om du skulle bestämma dig för att dra ner på tempot.

  SvaraRadera