2011-09-02

Kallebryggeriet Kung Inge

En öl jag fått av min vän Peter som bor nere i de Kronobergska skogarna. Han ville stödja det nystartade Kallebryggeriet som ligger i närheten, så han beställde en hel låda av Kung Inge, deras engelska pale ale på 5 %.

Generöst lät han mig få en flaska för recenserande. Tackar!

Den minimalistiska etikettsbilden föreställer den resta sten och det stenklot som finns på Inglige Hög, en stor gravhög inte långt från bryggeriet. En hög som kanske rests över kung Inge, som gett detta öl sitt namn.

Ölet bildar ett enormt stort skum när jag häller upp det. Skummet, som är beige och kompakt, sjunker långsamt ner och lämnar lite rester på glaset. Vätskan är aningen oklar och kopparfärgad (17 EBC). Lite skumrester blir kvar på glaset, och ganska mycket jäst blir kvar på flaskans botten.

Doften är medel-söt med lite honung samt toner av hö och torkade blommor. Lite mjuk beska och en aning citron. Mycket brittisk.

Smaken börjar med en fin blandning av sött bröd och honung samt en beska med toner av citron/lime. Lite torra toner av beska örter. Kex och mineraler. Lite orena jästiga toner som får mig att tänka på jäsande bröd. Eftersmaken är medelbesk med toner av såväl färska som torkade sommarblommor, lite citronsyra och knäckebröd. Avslutningen har en mild men ändå långvarig beska.

Kolsyran är medelstark med få små men skarpa bubblor. Vätskan är torr och lätt.

En rejäl engelsk pale ale utan några krusiduller. Tyvärr stör jästen helheten en aning. Annars en öl som ger mersmak.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Kan bara beställas i kollin à 20 flaskor i de nio Systembolagsbutikerna i Kronobergs län. Pris: 19:90 för 330 ml. Bäst före: 2011/10/31.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar