2011-09-23

Strömsholms En Riktig Lättöl

SB&WF 2010 drack jag en öl som… Jag minns inte riktigt alla detaljer, men jag är säker på att jag drack den där. Frågan är om den bara fanns bakom disken för att den var bryggd i så få flaskor eller något ditåt. Jag minns den då som ungefär lika bra som Doktorns Pale Ale från Sigtuna Brygghus, eller kanske inte riktigt lika bra. Ganska diffust, faktiskt.

Men det är en annan lättare öl som den här recensionen ska ta upp: En Riktig Lättöl från Strömsholms Brygghus. Då registrerade jag den som en engelsk brown ale på 2,2 %.

Nu har den dykt upp på De Klomp, och Bobo tyckte att jag skulle dricka och tycka. Han hade från bryggeriet hört att de gjort den något syrlig för att öka smak och kropp. Jag skred till verket:

Vätskan är klar, färgen bärnsten. Det höga varmvita skummet sjunker sakta och lämnar en del skumrester på glaset. Det finns jästfällning på flaskans botten.

Doften är något syrlig med viss sötma och en ton av etylacetat (Salubrin).

Smaken är syrlig med lite malt i bakgrunden. Lite citronsyra och aningar av humle. Lite rengöringsmedel/lösningsmedel. Lätt jordighet. Eftersmaken är sötsyrlig med aningar av golvpolish.

Kolsyran är stark, bubblorna skarpa. Vätskan är lätt.

Jag blir inte riktigt klok på den här ölen, den är definitivt inte lägre den brown ale det var för ett år sedan. Frågan är vad det är? En lätt-oud bruin eller flamländsk rödöl? Jag måste kolla mer med bryggeriet på årets mässa.Fast det var ju faktiskt inte så dumt att dricka.

Betyg: 3.08. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 49:00 för 500 ml (denna flaska var ett smakprov).

1 kommentar: