2011-09-03

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen

Hur förhåller man sig till en klassiker? En urtyp? En öl som är den första andra tittar på när de ska närma sig en stil? Serverad på ett exklusivt sätt på en av världens mest klassiska ölkrogar?

Jag försökte koppla bort allt det där och koncentrera mig på vad jag fick i mitt glas.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. En rauchbier från Braueri Heller-Trum i Bamberg. Alkoholhalt: 5,4 %.

Jag recenserade den på flaska redan 2004 och gav den då 3,85 i betyg. Men nu drack jag den på den gamla krogen Schlenkerla i Bamberg, och ölen kom från ett omkring 50 liter stort träfat som krogen sålde mellan två och fem av varje kväll. Mer om detta i en kommande reseberättelse.

Färgen är varmt mörkbrunröd, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet sjunker sakta ner och lämnar massiva mängder tjocka skumrester på glaset (se bilden).

Frisk rök finns i doften. Maltig med lätta rostade toner. Charkuterier. Lite skogsbrand i bakgrunden. Träkols-rök och rökt skinka med lite rått fläskkött.

Smaken börjar med en rejält rökig ton av rökt fläskkött. Mindre av skogsbrand än i flaskölen, om jag minns rätt. Lite rostade toner som får mig att tänka på brown ale. Viss sötma, men mycket lite humle/beska, i alla fall känns det så. Det kan vara röken, men jag tycker snarare att jag upplever en viss syrlighet i eftersmaken. Den innehåller också en rökig ton som får mig att tänka på rökt fisk och lite alspån. Annars är eftersmaken kort och avslutas med en viss sälta. Till skillnad mot många andra rököl lämnar den här i stort sett ingen rök kvar i munnen.

Kolsyran är medel till stark, bubblorna lätta. Vätskan är ganska torr.

Urtypen? Visst, och det är ingen dålig öl. men hur trevligt det än var att sitta och dricka den på plats så blir betyget, sett så här i efterhand, oväntat lågt. Jag hade gärna sett aningen mer humle och mer av de där skogsbrands-tonerna.

Men jag känner mig allt lite snål.

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 2:50 € (något osäkert).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar