2011-09-19

BrewDog Citra (IPA Is Dead)

Detta har hänt: I juni köpte jag IPA Is Dead, ett fyrpack med singelhumlad IPA från Brewdog, alla med samma maltbas och alkoholhalt på 7,5 %. I juli drack jag två av dem, Nelson Sauvin (recension) och Sorachi Ace (recension).

Så möblerade jag om i ölhyllorna och glömde bort de två andra. Tills jag i förra veckan såg en bild på en av flaskorna i mappen för ”nytagna” bilder. Dags att dricka innan de blir föråldrade!

Kvällens öl blir alltså Citra, humlad med den ganska nya (lanserad hösten 2008) amerikanska humlen … Citra. Denna sort är framtagen för att ge fruktig citrus i smak och doft och rätt hög alfasyre-halt (11-13 %)

Färgen är koppar med en aning orange, vätskan är aningen grumlig. Det tre fingrar höga skummet är fast, varmvitt och luftigt. Det sjunker långsamt ner och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt och väldigt humlig med distinkta toner av citron, lime och grapefrukt. Aningar av kiwi och söta apelsiner. Citrus, beska och exotiska kryddor. Kattkiss i bakgrunden.

Smaken domineras av citrus, den är ganska söt och påminner inte så lite om apelsinjuice. Samt massor av nya världens humle. Beskan är stor utan att bli vass eller överväldigande. Lite jordiga toner och aningar av apelsin, lime och citron. Eftersmaken är besk med fina citrustoner, lite mjuk sötma och aning av karamell. Avslutningen är bara citrus.

Kolsyran är medel till mild, bubblorna små. Vätskan är något kladdig.

En öl totalt fokuserad på Citra-humlen, och den gör det på det bra sätt. Både god och intressant!

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter 1 juni 2011 (lagerstatus). Pris: 99:20 tillsammans med de tre andra flaskorna, totalt 1320 ml. Bäst före: 04.02.12

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar