2011-09-05

Qvänum Havre Ale

Min vän Peter har rest ordentligt i sommar, och bland annat varit i Västergötland där han hittade tre flaskor öl från Qvänum Mat & Malt, ett bryggeri/bränneri/pub/restaurang/B&B i Kvänum som ligger mellan Vara och Skara.

Det är lite roligt, för QMM är ett bryggeri som har funnits sedan 2004 utan att jag kunnat prova deras öl, eller tagit reda på så mycket mer om dem.

Efter att ha fått reda på att Peters egna flaskor börjat kännas gamla fick jag prioritera om min halvkaotiska ordning och ta dem först. Och först i tur blev deras tripel (jo det stavas så, och inte som det står på etiketten) med havremalt och kornmalt och två sorters humle. Alkoholhalten är 8 %.

Pooof säger det när jag öppnar patentkorken. Vätskan som rinner ut är ljust guldgul-färgad (7 EBC) och nästan klar. I stort sett inget skum (vilket det enligt etiketten inte ska vara eftersom den innehåller havre. Stämmer verkligen det?).

Doften är söt och fenolisk med en svag tydlig ton av tvål. Lite humle och en hel del jäst. Något slags beska och lite spannmål.

Söta smaker. Lite tvåliga fenoler. Jäst och ganska mycket söta röda äpplen. Lite milda kryddiga toner (kardemumma, koriander, kryddnejlika) och vetemjöl. En eftersmak som är mild med lite mjuk alkohol, äppeljuice och torra toner av mogna röda bär samt en mycket mild beska.


Kolsyran är mild, de få små bubblorna likaså. Vätskan är lätt, men ändå lite kladdig.

En ovanlig och oväntad tripel, stundtals mer som kolsyrad äppeljuice. Inte odrickbar, dock.

Betyg: 2.9. Tillgänglighet: Systembolagsbutikerna i Skara, Vara och Lidköping. Pris: 38:00 för 500 ml (denna flaska var en gåva). Bäst före: 07.31.2012.

2 kommentarer:

  1. Som Lidköpingsbo har jag både varit på puben och köpt deras öl på systembolaget.

    Havre ale anser jag vara den sämsta från Qvänum. Deras nya Grannens Ale är dock riktigt bra och Kan starkt rekommenderas. Synd bara att de är så förtvivlat dyra, men det beror säkert på de påkostade flaskorna.

    SvaraRadera
  2. Men flaskorna kan man bruke på sitt äget hembryggat öl efteråt.
    Grannen er min favorit, men tycker godt om havre også. Fikk svar från systembolaget "Inom några veckor kommer det dock bli möjligt att beställa så kallade regionala varor till samtliga butiker." Äntligen kan jag beställa dette goda öl til mitt systembolag. (Flasken kostar kr 105,- på den ene restauranten jag har funnet i min stad)

    SvaraRadera