2010-12-28

Thomas Creek Class Five IPA

Igår var det åter dags för den månatliga träffen /root/beer där bittra systemadministratörer sitter och gnäller av sig om licensservrar, branschnyheter, obehaglig hårdvara och sånt. Mycket trevligt och faktiskt lite terapeutiskt!

Det hela skedde på De Klomp och jag drack lite öl under tiden. En av dem var Class Five IPA från Thomas Creek, det lilla South Carolina-bryggeriet. 5,5% alkohol och 84 IBU. Ölen innehåller en massa olika malt och humle… Den intresserade får själv kolla på siten exakt vad.

Jag tror namnet kommer från den svåraste klassen av klätterleder i den amerikanska YDS-skalan. Namnet kommer från en amerikansk skala för forspaddlingsleder, där femman är den mest krävande.

Färgen är röd med en dragning åt bärnsten (30 EBC). Det tre fingrar höga skummet är ljust brunt, det sjunker efter ett tag och lämnar tjocka slöjor på glaset.

Amerikansk humle dominerar doften: Citrusfrukter, beska och grädde. Den är rätt stark och aningen kemisk med en lät syrlighet.

Smaken är rätt så besk med en fet ton av grädde och margarin. Lite söta toner av hallonsaft. Medelstor kropp. Växande toner av buljong i den korta eftersmaken, lite rostade malttoner och ännu mer beska citrusfrukter.

Kolsyran är medelstor, de stora bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk.

Lite för mycket av de där feta buljong-tonerna för att jag riktigt skulle uppskatta den här. Vill minnas att jag gillade DIPAn Up The Creek bättre.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: Vet ej, fick den här efter att ha skickat ut en annan skadad öl. Bäst före: Kunde inte se något på flaskan.

Bild: Thomas Creek.

3 kommentarer:

  1. Tror du inte det kan ha att göra med klassificering av forspaddlingsleder? Se http://en.wikipedia.org/wiki/International_Scale_of_River_Difficulty

    Inte för att det har någon som helst betydelse, men det skulle knyta an både till flaskans design och bryggerinamnet.

    SvaraRadera
  2. Pris på krogen 70kr.

    SvaraRadera