2010-12-15

Dugges Avenyn By Night

Avenyn By Night var en öl som skapade många förhoppningar hos mig när jag först hörde att den existerade. Hade Dugges blivit först i landet med den nya ölstilen Black IPA/Cascadian Dark Ale?

Fast när jag läste vad andra skrev om ölen blev jag mer tveksam. Den var visst inte så svart, så stark eller så besk. Och bryggeriets beskrivning ”Urban Ale” ger måttligt med ledtrådar.

Vad var det då? En svart APA? En amerikanskt humlad irländsk stout? En torr amerikansk porter? Äh, jag får skicka ett mail till bryggeriet och fråga.

Senare tillägg: Fick just följande svar från Dugge:
Avenyn By Night är absolut ingen Black IPA utan snarare en "ADA" (Något som passar Kal ;-) men kan också betyda "American Dark Ale") och den beteckningen har jag inte sett någonstans, så jag kallar den för "Urban Ale" :-)
Funderingarna gjorde inte min nyfikenhet mindre, så när jag för en gångs skull nu besökte De Klomp i går kväll så beställde jag in ett glas. Alkoholhalten är för övrigt 5%.

Doften är hårt rostad, nästan bränd. Det finns också en viss sötma. Lite kryddiga toner med en amerikansk bitter-fruktig humleton.

Färgen är mörkt brunröd, nästan svart. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt. Lite skumrester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Smaken är mycket torr och något fruktig. Hårt rostade toner och lite sött fruktgodis. Stout-lika rostade torra toner med en del amerikansk citrus-humle och en tydligt tvålig bismak. Kroppen är lätt till medium. Eftersmaken är om möjligt ännu torrare än smaken. Toner av medicinskt kol och kaffe. Den har också en friskhet som jag känner igen från andra svarta Dugges-öl.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna friska. Vätskan är relativt lätt.

En spännande och rätt god öl, som tyvärr störs av den där bismaken av gammaldags oparfymerad tvål.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 72:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar