2010-12-23

Great Divide16th Anniversary Wood Aged Double IPA

Efter att ha drattlat på änden vid en soprums-turné så kände jag att jag jag plötsligt behövde något med humle i. Efter att ha rotat igenom skafferiet hittade jag 16th Anniversary Wood Aged Double IPA från Great Divide som jag haft stående på tok för länge. Det är, som namnet antyder, en dubbel-IPA på 8,5% som lagrats på ståltank med ekchips.

Färgen är mörkt bärnsten, nästan åt det brunröda. Vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljust beige. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är humlig med en hel del beska och torra citrustoner. Det fins en torr kemisk ton som går åt klor-hållet. Jag anar även dofter av ekträ.

Smaken är besk och lite syrligt humlig. Lite citrustoner och en frisk smak av nysågat ekträ. Farinsocker/råsocker, russin, mogna äpplen, mjuk kola. Eftersmaken har en del värmande alkohol, typiska amerikanska humlesmaker, citronsyra, träiga toner (terpentin?) och en aning av bananskal.

Kolsyran är stark, bubblorna små och kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Jag tror faktiskt att den här ölen var bättre innaneklagringen…

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment november 2010 (lagerstatus). Pris: 92:90 för 650 ml. Bäst före: APR 2011.

5 kommentarer:

 1. Kan bara instämma till 100%! Vet inte om du sett min recension men det känns verkligen knepigt att ekfatsLAGRA en DIPA...

  http://www.olkultur.com/2010/12/16th-anniversary-wood-aged-dipa.html

  SvaraRadera
 2. @Fredrik: Förtydligande: Den här ölen är inte lagrad på ekfat utan på ståltank med ekchips. Därför hittar man i stort sett inga oxiderade toner.

  SvaraRadera
 3. @bark: Nej, jag vet. Skriver detta i recensionen "Great Divide 16th Anniversary Wood Aged Double India Pale Ale. Ölet är alltså en DIPA på 10% (8,5% enligt importören Great Brands) lagrad med ekchips.". Begreppet "fat" slank dock med i min kommentar då begrepp som "eklagring" eller "trälagring" inte riktigt etablerat sig i mitt vokabulär. :)

  SvaraRadera
 4. @Fredrik K: Misstänkte det. Men det är bäst att vara övertydlig.

  SvaraRadera
 5. Instämmer helt i att ölet förmodligen hade smakat bättre oekat (kan man skriva så?). Tyckte ektonerna var riktigt störande.

  Btw, jag är igång och bloggar igen! Kan fan inte låta bli!

  SvaraRadera