2010-12-10

Stone 14th Anniversary Emperial IPA

Dags för en amerikanare, bäst att passa på innan den blir föråldrad. Stone 14th Anniversary Emperial IPA från Stone Brewing Company (San Diego, CA) är en dubbel/imperial IPA på 9,5% med brittiska ingredienser. Den har en egen webbsida: Länk.

Humle dominerar doften: Grapefrukt, kåda, fruktig citron-syrlighet, ananas. Lite kemiska lösningsmedel och en aning vitlök. Den är inte alls så söt/maltig som andra DIPA brukar vara.

Färgen är klart gul-orange. Vätskan är grumlig, trots noggrann dekantering är det en del rätt stora partiklar i glaset. Det tre fingrar höga skummet är vitt med en aning gult, det sjunker långsamt och lämnar en del skumrester och en ring av skum kring glaset.

Smaken är mycket besk och torr. Toner av färsk frukt (äpplen, ananas, citron, lime, aprikos) och aningar av grönsaker. Aningar av kryddor, mestadels svartpeppar och vitlök. Liten kropp. Eftersmaken är kort och något syrlig med växande beska citrustoner.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är är starka. Vätskan är lite krämig.

Troligen den torraste och minst maltiga DIPAn jag druckit. Jag tyckte inte direkt om den, jag tyckte den var konstig lite vass och inte speciellt god, sådär allmänt. Det känns som om dess idé går mig förbi, och jag känner mig rätt besviken: Stone brukar vara bättre än såhär…

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter december 2010 (lagerstatus). Pris: 99:00 för 650 ml. Bäst före: 2011-04-30.

3 kommentarer:

 1. Åh nej! Varför läste jag det här för. Köpte en flaska och tänkte unna mig den i helgen och det enda jag kommer tänka på när jag dricker den är vitlök... som jag hatar över allt annat i världen (kanske inte riktigt men nästan). Tur i oturen att mina smaklökar är av medioker kvalité så jag kanske missar den smaken.

  SvaraRadera
 2. Låter väl gott detta. Jag vill ha mina DIPA "West coast" disigt ljusa och knastertorra. Får se om jag öppnar min flaska ikväll.

  SvaraRadera
 3. Jag har druckit två stycken, det första glaset stämmer överens med din beskrivning men sen hällde jag i all jästfällning och det blev en helt annan öl. Andra gången vände jag flaskan innan jag öppnade den och jag upplevde att all fällning finfördelade sig och inte lämnade några klumpar i glaset. Då var den som godast i mitt tycke. Den har inte från början den där blommiga humlen som annars skulle ha dämpats utav fällningen.

  Men det är alltid ett dilemma med jästfällning, ska man eller ska man inte ta med den ;)

  SvaraRadera