2010-12-04

Julölsprovning på De Klomp


Idag höll jag årets sista ölprovning på De Klomp. Temat var, föga förvånande, julöl.

Det var en mycket trevlig och givande timme. Jag och Bobo hade valt öl som inte fanns på Systembolaget i år, och som inte hade kryddor som tongivande ingrediens.

I ett svagt ögonblick lovade jag Schnille & Schmak på Facebook att publicera vilka öl vi provade.
 1. Anchor Our Special Ale 2007
 2. Rigdeway Santa's Butt
 3. Nils Oscar Julöl 2009 (Wee Heavy)
 4. Nils Oscar Julöl 2007 (Belgisk stark mörk ale)
 5. De Dolle Stille Nacht 2008
 6. Bush (Scaldis) de Noël
Ska jag tycka något också? Okej.

Anchor-ölen var okej, men som väntat lite lätt. Väldigt madeiriserad, redan. Ridgeway-portern var en besvikelse, en engelsk porter på 6% ska smaka mycket mer och ha mycket mer kropp än så här.

Nils Oscar-ölen hade hållit sig bättre, även om 2009:an redan fått lite dammiga och trötta toner. 2007-varianten kändes rätt belgisk och var betydligt trevligare. Fruktigheten och lakritsen från Pacific Gem-humlen var dock borta. Mycket balanserad och komplex.

De Dolle-ölen var en värdig representant, men inte för den belgiska staka alen (som jag trott på grund av Beer Advocate) utan den ljusa. En utmärkt öl för att pusta ut med efter julfirandet.

De öl jag tidigare druckit från Brasserie Dubuisson har… aldrig varit medelmåttiga. Antingen fantastiska (Bush Prestige) eller rejält trista (Cuvée des Trolls). Den här tillhörde tyvärr den senare kategorin. Den var väl inte direkt dålig, men i jämförelse med Stille Nacht var den bara plattare och tristare.

3 kommentarer:

 1. (en annan) Daniel4 december 2010 kl. 18:36

  Kul att se att NO 2007 och Dolle 08 var de bästa, för de råkar jag ha i min källare!

  SvaraRadera
 2. Kan man få önska en busvits?

  SvaraRadera