2010-12-18

Bernard Světlé Pivo 3,5%

Det till 51% familjeägda bryggeriet Rodinný pivovar Bernard (Duvel Moorgat äger resten) har jag hört en del om genom åren; Ölfrämjandets träffar i Norrköping skedde i samarbete med importören för detta Tjeckiska bryggeri.

Och nu har folkölsvarianten av deras ljusa pilsner dykt upp i butikerna, Bernard Světlé Pivo är egentligen en 10° på 3,8%, men jag anser att de är så pass lika varandra och enbart lite svagare för att passa med den svenska uppdelningen så jag recenserade den under samma rubrik.

Doften är frisk med viss beska, toner av smör och en ren sötma.

Färgen är ljust guld (12 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt och vitt. Det sjunker sakta och lämnar lite klumpar av skum på glaset och en ring överst på ölet.

Smaken är aningen lätt. Annars finns precis allt man önskar från en Böhmisk pils här: Den rena halvsöta malten, den krispiga beskan och smörtonerna från jästen. De är bara lite lättare än i en klassisk 11°. Det finns också lätta toner av jäsande deg. Kroppen är lätt till medium. Eftersmaken har en tydlig men mild beska och en fin smörig ton.

Kolsyran är medel till stark, bubblorna små. Vätskan är något mjuk i munnen.

Efter att ha druckit upp den här flaskan gick jag en vända till tvättstugan, och kom flera gånger på mig själv med att smacka med munnen bara för att känna hur gott det smakade. Det, om något, måste vara ett bra betyg på en öl! En av de absolut bästa folköl jag någonsin druckit.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 19:90 för 500 ml. Bäst före: 09-04-11.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar