2010-12-05

Balashi Pilsner Beer

Min vän Mattias var för nästan exakt ett år sedan på smekmånad på Aruba i Västindien.

I förra veckan bytte jag en rar t-shirt mot en flaska öl från denna ö: Balashi Pilsner Beer från Browerij Nacional Balashi är en råfruktslager på 5%.

Det är bara ett aber. Det var ett år sedan han var där, och datumstämpeln på flaskan säger tydligt 2010APR19.

Så jag förväntar mig att den minst är trött, kanske till och med helt förstörd. Det finns väl bara ett sätt att ta reda på hur det ligger till…

Doften är lite socker-söt med lite nybakade småfranskor. Aningar av exotisk frukt och lite stickig beska.

Den klara vätskan är ljusgul med en aning guld (7 EBC), det fingertjocka lätta skummet sjunter fort och bildar ett rätt tjockt vitt lock på ölen.

Smaken är söt med toner av vit sirap och en skål exotisk fruktsallad någonstans i bakgrunden liksom billig honung. En viss ren beska och något slags aningar av pilsnermalt. Lätta rena söta smaker över lag. Eftersmaken är lätt och mjuk utan några direkta smaker.

Kolsyran är frisk, bubblorna små och vätskan lite läsk-artat kladdig.

Det finns ingen definierad ölstil som heter ”exotisk lager”, men alla med visst ölintresse vet ändå vad det handlar om: En lagom alkoholstark och mycket lätt och ren öl med en märkbar sötma och aningar av exotisk frukt. Och det här är väl en rätt standardmässig representant för stilen. Det handlar om att göra en så lätt och ren öl som det bara är möjligt, och rejäla mängder rörsocker skapar just denna lätthet. Och trots mina farhågor och datumstämpeln var den dugligt fräsch.

Så nu har jag druckit öl från 47 länder. Alltid något.

Betyg: 3,0. Tillgänglighet: Köpt på Aruba. Pris: Gåva. Bäst före: 2010APR19.

2 kommentarer:

 1. Måste bara passa på att fråga en sak: Eftersom du ger denna utgångna råfruktslager snäppet högre betyg än t. ex Samuel Adams Winter Lager - vilken dricker du helst? Är denna verkligen godare och trevligare på alla sätt?

  Undrar bara eftersom jag själv har oerhört svårt för typen råfruktslager/exotisklager osv (vet att smaken är som...). Skulle vara skoj att höra hur du motiverar betygsskillnaden. :)

  Vänliga ölhälsningar

  Fredrik på Ölkultur med David & Fredrik

  SvaraRadera
 2. @Fredrik K: Det där är en komplex fråga som jag funderat mycket på och skrivit lite om genom åren.

  I korthet: Jag försöker balansera mina betyg mellan eget tyckande "är det här gott" med hur väl ölen följer något slags inarbetad stil. Eller hur nyskapande den är om den inte gör det.

  Och i just jämförelsen du tar upp så står jag för båda betygen. Visst var Balashi en ganska slätstruken öl, men jag tyckte den var godare och bättre gjord än Sam Adams Winter Lager som jag tyckte var för spretig och (faktiskt) tung på fel sätt.

  SvaraRadera