2010-12-05

Hantverksbryggeriet Bonden

Ännu en 3,5%-öl från den lokala Hemköpsbutiken. Jag var faktiskt förbi där idag, och kollade ölhyllan men antecknade dumt nog varken priser eller vad distributören hette. Bakläxa.

En av ölen på hyllan var i varje fall Bonden från Hantverksbryggeriet i deras karaktäristiska knubbiga flaska. Jag klassar det som en engelsk bitter på 3,5%.

Doften har en del beska-humliga toner, det är rätt engelska toner av halm/hö/gräs som framträder. Milda kryddörter och en aning gammalt bröd. Det finns lite konstiga beska bi-dofter i bakgrunden.

Färgen är ljust orange/guld (25 EBC). Vätskan är lite grumlig och ger ett lätt orent intryck, jag trodde först det var köldgrumling, men den höll sig kvar. Ingen jästfällning i flaskan. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och lämnar tjocka rester på glaset då det sakta sjunker ner.

Smaken är maltig med uppfriskande beska toner; det finns en lite speciell besk smak som får mig att tänka på trä-sav och avbrutna maskrosor. Lite sötma med toner av franskbröd och deg. Det finns, långt borta i bakgrunden, en bismak av lösningsmedel och färg. Kroppen är låg till medel. Eftersmaken har viss beska som sakta sjunker undan och lite örtkryddor/blommor. Avslutningen har en fin ton av honung.

Kolsyran är lätt, bubblorna mjuka. Vätskan är lite krämigt mjuk.

Det är inte lätt att göra en snygg bitter: Den ska vara ytterst balanserad, lite lätt och avrundad. Men samtidigt som den ska ha en viss oren jäst/humle-smak så får det absolut inte slå över och ha bismaker. Den här lyckas delvis, men har en aning för mycket hushållskemi för att vara perfekt.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: Minst hållbar till juni 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar