2010-12-28

Ölvisholt Brugghús Jólabjór

Under de senaste åren har vi fått lära oss att en julöl kan vara brygd i vilken stil som helst, bara den heter något vintrigt/juligt. Frågan är vilka stilar som inte representerats i säsongssläppen vinter än? Det finns några kvar, faktiskt: Amerikansk light-lager, frukt-DIPA, faro, chili-weizen… Vi får säkert se dessa kring 15 november 2011!

Men nu ska jag bocka av ”rauchbock” i listan. och gör det med isländska Ölvisholt Brugghús Jólabjór. Alkoholhalten är 6,5% (på etiketten är tryckt 5,6%, men detta är prydligt ändrat för hand med spritpenna).

Doften är milt rökig med toner av skogsbrand/lägereld. En hel del söta toner av bröd/deg/malt/vört. Lite alkohol, syrliga aningar i bakgrunden och en mycket lätt beska.

Färgen är djupt vinröd (36 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och ljust brunt. Det sjunker sakta och lämnar lite skumrester på glaset.

Smaken är torr och något rökig. Torr-beska toner av crystal-malt... Söta, karamell-lika toner. Medelstor kropp. Eftersmaken är beskare än väntat med lite hö i humlesmaken. Det finns också en sakta växande och ganska försiktig julkryddig smak, mest av kardemumma och kryddnejlika. Lite spannmål och lätt rökta toner i avslutningen.

Kolsyran är stark, de många små bubblorna är mjuka mot tungan. Vätskan är medelmjuk.

Nå. En julkryddad rökt bock. Kanske inte den mest typiska julölen, men nog tusan funkar den. I alla fall som efter-maten-dryck. Och jag är faktiskt inte så bitter som det kan verka i ingressen, jag bara försöker få fram en poäng.

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 28:60 för 330 ml. Bäst före: 280911.

1 kommentar:

  1. Var det inte någon som skrev att Ölvisholts bryggmästare var helt övertygad om att vi svenskar/skandinaver drack rököl till jul?

    SvaraRadera