2010-12-19

Our Special Ale 2010 (Anchor Christmas Ale)

Anchor Brewing i San Fransico kan vara världens äldsta ”craft brewery”: Efter många turer återöppnades bryggeriet i början av sjuttiotalet och skapade snart ett antal klassiker och grundstenar för den kommande amerikanska mikrobryggar-traditionen. Ett av dem var den kryddade julölen Our Special Ale, som varje år sedan introduktionen 1975 bytt recept och träd på etiketten.

Årets variant Our Special Ale 2010 (Anchor Christmas Beer) har alkoholhalten 5.5%.

Doften är torr och rostad med lite svårdefinierade kryddiga toner. Russin, torkade fikon, knäck (rätt mycket knäck faktiskt), kola och fruktestrar. Den är mycket söt och godisartad.

Färgen är mycket mörkt brun (60 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka varmt ljusbruna skummet är kompakt; det sjunker långsamt ner till ett tjockt snyggt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Smaken är först mycket torr och bitter. Så dyker kryddorna upp, de ger en söt fruktig (passionsfrukt, apelsin, fikon) smak med russin, muskotnöt, snittblommor, root beer och en aning choklad. Kroppen är relativt lätt. Eftersmaken är relativt torr med en sakta växande beska och torkad frukt samt lite blandade exotiska kryddor. Rostad malt och söt karamell i avslutningen.

Kolsyran är medelstark, bubblorna mycket små. Vätskan är lätt.

De hemliga kryddorna är lite irriterande. Jag tycker mig känna igen dem, men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Det är något ovanligare i alla fall. Kan det vara paradiskorn, som fanns i Strömsholm Stallpojken? Kanske… En rätt intressant julöl i alla fall, inte som de andra.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment jul 2010 (lagerstatus). Pris: 25:50 för 355 ml. Bäst före: 9 2012.

3 kommentarer:

 1. När vi var på Anchor för 6 år sen i November hade vi turen att det årets christmas ale tappades på fat ¨på bryggeriet, hyfsat flax.
  I alla fall jag hade alltid varit övertygad om att dom använder nejlika, frågade så klart och svaret blev att man aldrig använt det, och jag var inte den enda som frågat. Hur det varit efter det vet jag inte./Jugge-OT

  SvaraRadera
 2. Jag håller på lavender.

  SvaraRadera
 3. Någon annan som druckit den buteljerade versionen från 2008 och funnit den dålig, syrlig? Inköpt i Sverige på Systembolaget.

  Drack både 2008 och 2010 på fat och dom var ljuvliga, 2008 på fat vann helt klart.

  F-n vad mycket bryggerier som står på måste-besöka-listan.

  SvaraRadera